Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija izbacila evropskog prvaka, Španci kao da nisu ni došli na utakmicu

Chiellini – italija

Nogometna reprezentacija Italije savladala je selekciju Španije s 2:0, u osmini finala Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Na utakmici u Saint Denisu, u reprizi finala EP-a iz 2012. godine, golove za revanš ”Azzura” postigli su Giorgio Chiellini u 32. i Graziano Pelle u 91. minutu.

Italija je u ovom meču bila dosta bolji protivnik. Branioce titule prvaka Evrope od težeg poraza spasio je rapoloženi golman de Gea, koji je u nekoliko navrata spasio svoj gol nakon odličnih prilika za Italiju.

”Azzuri” su u ovom meču prepustili posjed lopte ”Furiji” čekajući prilike za kontranapade, što se u više navrata ispostavilo kao odlična taktika, s obziram na veliki broj prilika za Italiju. Nedostajala je samo realizacija kojim bi Italija dosta ranije rješila pitanje pobjednika ovog meča osmine finala.

Nakon nekoliko propuštenih prilika s obje strane, italijani u 32. minutu dolaze u vodstvo. Nakon slobodnog udarca, na odbijenu loptu de Gee najbolje se snašao Chielini, koji postiže prvi gol za svoj tim.

Italija je do kraja poluvremena mogla povećati prednost, ali šut Giaccherinija brani golman ”Furije”.

Taktike se nisu mijenjale ni u drugom poluvremenu, Španija je gradila napade, a Italija čekala priliku za kontranapade. Imale su obje selekcije nekiliko prilika za gol, međutim mreže se nisu tresle.

U posljednjim minutama utakmice najbolju priliku za Španiju imao je Pique, koji se našao u poziciji da matira Buffona, ali iskusni italijanski golman je ”pročitao” njegove namjere i odbranio udarac.

Već u sljedećem napadu Italijani uspjevaju iskoristiti jedan od brojnih kontranapada na ovom meču i ”staviti tačku na i” na pitanje pobjednika. Gol je u sudijskoj nadoknadi vremena na asistenciju Darmiana postigao Graziano Pelle.

Osvetili su se tako Italijani furiji za težak poraz u finalu Eura 2012. godine i četiri primljena pogotka. Ovoga su puta u mreži De Gee završila dva, ali i to je bilo dovoljan za potpuno slavlje.

U četvrtfinalu nas tako očekuje još jedan veliki derbi – Italijana i Nijemaca.