Policajci pretukli advokata u Gradišci

milan malesevic

Policijski službenici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Gradiška pretukli su jučer banjalučkog advokata Milana Maleševića tokom racije u kafe baru “Baza” u Gradišci.

Više očevidaca potvrdilo je “Dnevnom avazu” da su Maleševića, bez ikakvog razloga, tukla najmanje šestorica policajaca, nanijevši mu povrede glave, leđa, ruku, vrata i nogu, zbog čega mu je ukazana i ljekarska pomoć. Nakon batinanja, sproveli su ga u stanicu i držali više od 12 sati pod sumnjom da je gurnuo policajca u predjelu vrata.

Očevici, a i sam Malešević tvrde da je to izmišljotina i da je pretučen samo zato što je prilikom legitimiranja od policajca tražio da ga persira.

– Policajac je prišao stolu za kojim sam sjedio i ponašao se drsko i nepristojno. Upozorio sam ga da bi trebalo da nas persira i da nam se obraća s uvažavanjem, barem zato što je mlađi od nas. On me tada povukao sa stolice, uz riječi: “Dođi ovamo.” Tražio sam da se predstavi i da mi kaže broj značke, a onda su se tu stvorila još petorica-šestorica njegovih kolega koja su me izvukla vani. Vikao sam da se ne opirem, a oni su me oborili na zemlju i tukli me nogama i rukama, a jedan mi je cipelom stao na glavu – ispričao je Malešević.

Istu priču ponovilo je više svjedoka i Malešević kaže da će sve rado ponoviti i na poligrafu. Spreman je da se suoči sa svim policajcima koji tvrde drugačije i od kojih će tražiti da se, također, podvrgnu poligrafu.

– Protiv policajaca ću podnijeti prijavu Okružnom tužilaštvu, a u građanskoj parnici ću tražiti naknadu štete. Dabogda mi se ruka osušila ako sam pipnuo bilo kog policajca – rekao je Malešević.

Podršku su mu pružili porodica i prijatelji koji su se jučer okupili oko zgrade SJB Bosanska Gradiška. Od policije su tražili da im objasne zašto je priveden, ali niko nije želio da im se obrati. Svjedoci batinanja željeli su dati izjave o cijelom incidentu, ali su policajci odbijali da ih saslušaju.

Oko 13 sati Malešević je pušten, a nakon što su se pred policijskom zgradom pojavili novinari, ponovo je pozvan u stanicu da bi dao izjavu, gdje je zadržan još nekoliko sati.

Policajci tvrde da su napadnuti

U CJB Banja Luka navode da je Malešević uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

– U 1.15 sati u ulici Obala vojvode Stepe policijski službenici su prilikom pregleda lica fizički napadnuti od strane M. M. (36) iz Banje Luke, koji im je nanio lakše povrede. M. M. je nakon toga lišen slobode i o cijelom slučaju obaviješteno je Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci – rekla je Jelena Božić, portparol CJB Banja Luka, ne želeći komentirati tvrdnje Maleševića i drugih gostiju kafića.

Vasić: Građani ima da šute i da izvršavaju naređenja

Direktor policije RS Gojko Vasić kaže da je advokat Milan Malešević ometao policijsku raciju, a da se tako nešto ne toleriše ni na zapadu.

“Mislim da ljudi kod nas prvo moraju da uvažavaju policiju na takvom mjestu, nije to obično zaustvljanje i legitimisanje na ulici. To je racija. U raciji građani ima da šute i da izvršavaju naređenja, onaj ko to ne shvati, pravi problem i sebi i policiji. Mislim da je policija morala tako postupati”, rekao je Vasić.