Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker pitao zagovarače referenduma: Zašto ste ovdje?

Jean-Claude-Juncker

Nakon što su tokom vikenda i jučer pripremali teren za pokretanje postupka izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, danas su se sastali šefovi 27 država članica.

Na vanrednom zasjedanju prvo će se sastati Evropski parlament, koji bi trebao donijeti rezoluciju i pozvati Britance da što prije aktiviraju član 50, te ih upozoriti da parlament ima pravo veta na bilo koji novi sporazum između Britanije i EU. Paralelno sa zasjedanjem Parlamenta, počinje i dvodnevni izvanredni EU samit, na kojem bi David Cameron trebao objašnjavati situaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon referenduma, prenosi Hina.

Evropsko vijeće održat će radnu večeru, a sutra će se 27 članica sastati kako bi raspravile političke i praktične implikacije referenduma, te budućnost članica bez Britanije.

Agencija Reuters javlja da su se uoči vanredne sjednice u Evropskom parlamentu susreli predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i čelnik britanske eurofobne stranke UKIP i zagovornik Berxita, Nigel Farage te da su kratko i naizgled prijateljski popričali i zagrlili se.

Juncker se, međutim, tokom izlaganja na plenarnoj sjednici okrenuo zastupnicima UKIP-a i upitao ih zašto su tu. “Moramo poštovati britansku demokratiju i to kako se izjasnila (na referendumu)”, rekao je Juncker u govoru koji su pljeskom pozdravili zastupnici UKIP-a.

“Ovo je posljednji put da ovdje plješćete… i donekle sam iznenađen što ste ovdje. Borite se za izlazak. Britanci su glasali za izlazak. Zašto ste ovdje?”,

Podsjetimo, Nigel Farage, snažan zagovornik Brexita, izjavio je da Velika Britanija želi biti dobar prijatelj i trgovački partner preostalih članica Evropske unije nakon što Britanija izađe iz EU-a.

“Dobili smo rat. Sada trebamo dobiti mir”, rekao je Farage novinarima uoči vanredne sjednice Evropskog parlamenta posvećene ishodu britanskog referenduma. “Mi želimo biti dobri prijatelji, dobri susjedi, dobri trgovinski partneri”.

Farage je rekao da bi Britanija trebala što prije otići, ali da taj proces treba biti prijateljski. Dodao je da bi Britanija, zbog veličine njene ekonomije i bliskih veza s ostatkom EU-a, trebala dobiti povlašteni sporazum.