Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH bolje i u oslabljenoj EU nego izvan nje

merkel eu

List Frankfurter Allgemeine Zeitung piše: “Srbija je 2009. podnijela zahtjev i od 2014. vodi pregovore. Crna Gora se kandidirala 2008. i vodi pregovore od 2012. godine. Makedonija je 2005. čak priznata kao kandidat ali je onda Grčka, zbog spora oko imena, to spriječila. Na primjeru Makedonije kao “uzornog učenika” jasno se vidi kako blokirana perspektiva učlanjenja može dovesti do zabrinjavajućeg nazatka kada je u pitanju poštovanje pravne države i demokratskih standarda.

Albanija je 2014. priznata kao kandidat ali do početka pregovora mora provesti mnoge reforme. BiH je tek u februaru 2016. podnijela zahtjev. Kada će ova zemlja, koju razdire borba za moć i vlast između bosanskih muslimana, Srba i Hrvata, početi sa pregovorima je neizvjesno. Kosovo isto želi u EU ali za sada je potpisao samo SSP sa EU.”

Svima ovim zemljama jedno je zajedničko: one uprkos Brexitu istrajavaju na svom cilju ulaska u EU. “Euroskeptične” partije u svim tim zemljama nisu sposobne da dobiju nekakvu većinu. Vođa nacionalista u Srbiji Šešelj je izjavio da je doduše sretan zbog Exita i da je sada vrijeme da se Srbi priklone Rusiji, ali on takve stavove može zastupati samo kao opozicija.

Bosanski šef vlade Denis Zvizdić je sažeo ono što se moglo čuti i iz drugih glavnih gradova zemalja Zapadnog Balkana: Odluka Britanaca ne mijenja ništa u njihovom nastojanju da što prije postanu članica EU. Tu se BiH vodi činjenicama a one govore da je ekonomija EU najjača na svijetu. Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak je izjavio da razlozi zbog kojih BiH želi u EU nisu prestali da postoje izglasavanjem Brexita.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva je rekao da se još ne zna da li je EU Brexitom oslabljena kao i da je za BiH i u oslabljenoj EU bolje nego izvan nje.

Srbijanski premijer Vučić je na poziv Rusofila na referendum u Srbiji, kojim bi se prekinuli pregovori za učlanjenje rekao da opozicija, ako pobijedi na izborima, može da raspisuje referendume do mile volje ali da su na najnovijim izborima ljudi u Srbiji glasali za stabilnost a ne za idiote, kao što se desilo u drugim zemljama.

Srbi su se odlučili za evropske integracije, veći standard i strane investicije. Jedan od razloga zbog kojih su se Britanci odlučili da napuste EU je činjenica da su njene članice države poput Rumunije ili Bugarske a da joj se žele pridružiti zemlje poput BiH ili Makedonije”, piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.