Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gojko Kličković traži od BiH 300.000 KM odštete

gojko klickovic34

Gojko Kličković, nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bosanska Krupa koji je pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u tom gradu, tužio je Bosnu i Hercegovinu tražeći 300.000 KM zbog vremena provedenog u pritvoru.

Kličkovićeva braniteljica Jelena Bogdanović kazala je pred Sudom BiH da je njen klijent u pritvoru proveo ukupno 1.385 dana prije nego što je oslobođen krivice.

Kličković je uhapšen 22. juna 2006. u Beogradu, gdje je proveo oko godinu dana u pritvoru. Nakon toga je izručen BiH, gdje mu je određen pritvor, koji je trajao do aprila 2010. godine.

Osim za dane provedene u pritvoru i duševnu bol koju je trpio za to vrijeme, Kličković traži i iznos za neostvarenu dobit u poslovima koje nije mogao obavljati dok je bio u pritvoru, kao i za druge troškove. Međutim, taj iznos nije javno objavljen.

– Apelaciono vijeće Suda BiH je 2013. godine oslobodilo Kličkovića krivice za zločine počinjene 1992. u Bosanskoj Krupi – saopćio je Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.

Kličković je nekadašnji premijer Republike Srpske, a u trenutku hapšenja nije obavljao nikakvu funkciju.