Skupština KS odlučila: Fijakeri moraju biti crne boje

skupstina ks

Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici po hitnom postupku usvojila dopunu Zakona o imovini KS-a.

Jedan od razloga za dopunu ovog zakona je da je više organizacija i udruženja u oblasti sporta, kao što je SOFK, Sportski savez BiH, DTV Partizan i druge koje su egzistirale na osnovu prijeratnih propisa, prestalo s radom u različitim periodima (pred rat, u toku ili nakon rata), a da njihov prestanak i gašenje nije dokraja pravno uređen ili proveden. Iz tih razloga ostalo je pravno neuređeno šta se događa s njihovom imovinom koja je time ostala nezaštićena.

Kanton može imati pokretnu i nepokretnu imovinu kojom upravlja Skupština.

Skupština KS-a također je donijela odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uređivanju javnog prijevoza osoba zaprežnim vozilima – fijakerima.

Izmjeni podliježe i boja fijakera – oni od sada moraju biti crne boje.

Također je odlukom uređeno i to da se vozač fijakera mora pridržavati trase kretanja propisane rješenjem, prijevoz vršiti tako da ne remeti druge učesnike u saobraćaju, a brzina kretanja fijakera mora biti ograničena brzinom kretanja konja kasom. Vozač je dužan pridržavati se i svih sanitarnih normi, te urednim održavati fijaker i konja.

Fijakerom može prevoziti maksimalno četiri osobe, a u toku prijevoza zabranjeno je vršiti prijem novih putnika.

Vozač fijakera obavezan je poslije svakog zaprljanja redovno vršiti ispiranje i čišćenje nepropusne zelene vreće za konje, a konjski izmet odlagati na unaprijed utvrđena mjesta. Lokaciju za otpad propisuje općina.