Nakon smrti troje djece IKEA povlači 27 miliona komoda i ladičara

ikea

Švedski gigant u proizvodnji namještaja IKEA povlači 27 miliona komoda i ladičara iz kolekcije Malm s tržišta Sjeverne Amerike nakon smrti troje djece u SAD-u, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik IKEA-e za američko tržište Lars Peterson izjavio je za NBC televiziju da je kompanija prestala proizvoditi komode i ladičare iz Malm kolekcije jer “mogu biti opasni”.

U posljednje dvije godine troje djece je poginulo nakon što se na njih srušio nepričvršćeni ladičar Malm. Pored ovih tragedija, zabilježeno je mnogo prijava zbog prevrtanja ladičara, što je rezultiralo i sa nekoliko povrijeđenih.

Američka komisija za sigurnost proizvoda pozvala tamošnje potrošače da ne koriste IKEA-ine Malm komode i ladičare u prostorijama u kojima borave djeca, koje nisu propisno pričvršćene za zid. Svima koji su već kupili takve komade namještaja, među njima i sedam miliona komoda, ponuđen je besplatni pribor za pričvršćivanje te uputstva za rad.

Iz švedske kompanije naveli su da ladičare i komode neće povući sa ostalih tržišta, javlja BBC.

“IKEA SAD i IKEA Kanada će povući komode i ladičare samo u Sjevernoj Americi. IKEA-ini ladičari i komode dolaze s detaljnim uputama kako pričvrstiti namještaj za zid pomoću sigurnosnih okova za sprečavanje prevrtanja koji su priloženi uz proizvode”, navodi se u saopštenju kompanije.