Izložba ”Poljska u bh. teatarskom srcu” otvorena u Sarajevu

Otvorena izložba ”Poljska u bh. teatarskom srcu”

Izložba fotografija teatarskih scena “Poljska u bh. teatarskom srcu” autorice Amine Abdičević otvorena je večeras u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Autorica je na otvaranju kazala da će posjetioci narednih desetak dana imati uvid u djelo poljskih dramskih autora i reditelja na bh. teatarskim scenama počevši od 1921. godine.

– Te godine su zabilježena prva izvođenja na sceni Narodnog pozorišta, a izložba prikazuje dešavanja sve do novijih datuma – istakla je Abdičević.

Otvorena izložba ''Poljska u bh. teatarskom srcu''

Osim sarajevskih teatarskih scena zastupljene su kulturne institucije i iz drugih bh. gradova kao što su: Mostar, Zenica, Tuzla i Banja Luka.

Abdičević smatra da će istraživači kroz izložbu imati uvid u kompletno djelovanje poljske kulture na bosanskohercegovačku, a kazala je da tome doprinosi i katalog tekstova o istoj temi koji je sastavni dio izložbe.

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Izložba fotografija teatarskih scena "Poljska u bh. teatarskom srcu" autorice Amine Abdičević otvorena je večeras u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ideju je pozdravio i ambasador Republike Poljske u BiH Andrzej Krawczyk koji je kazao da ovakvi potezi doprinose razvoju i teatarske saradnje.

– Da je saradnja na polju teatra jako bogata pokazuje i ova izložba – istakao je Krawczyk te dodao da je struktura komada koji su prikazivani tokom godina zanimljiva i raznovrsna.

Izrazio je nadu da će saradnja biti nastavljena i da će izložbena postavka biti dopunjavana.