Sturgeon će direktno pregovarati s Briselom o ostanku Škotske u EU

sturgeon

Škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon omogućeno je “suosjećajno” saslušanje u srijedu u Briselu nakon što se založila da Škotska ostane u Evropskoj uniji i time pokazala da bi Brexit mogao rascijepiti Veliku Britaniju.

Ali Španija je odbila Sturgeon, te je od evropskih dužnosnika dobila miješane reakcije.

Evropske vođe po prvi puta su se susreli bez Velike Britanije. Premijer u ostavci David Cameron odletio je nazad u London nakon što je u utorak navečer razgovarao s 27 kolega o prošlosedmičnom porazu na referendumu o Brexitu.

Sturgeon, koja podržava škotsku nezavisnost, rekla je kako je moguće da Škotska, u kojoj su građani u omjeru 2 naprama 1 glasali za ostanak, neće biti izvučena iz EU-a protivno svojoj volji.

Sturgeon želi pregovarati direktno s Briselom kako bi zaštitila prava Škotske kao države članice, te je otvorena za novi referendum o nezavisnosti ako je to jedini način da se Škotska zadrži u EU-u.

No španski premijer Mariano Rajoy, koji se trudi zaustaviti autonomnu regiju Kataloniju da proglasi nezavisnost, rekao je kako će se Madrid protiviti svim pregovorima EU-a sa Škotskom.

“Ako Velika Britanija ode, odlazi i Škotska”, rekao je nakon sastanka 27 država članica bez Velike Britanije.

Sturgeon, koja je Rajoya nazvala premijerom “glumcem” zbog još uvijek nejasnog ishoda nedjeljnih izbornih rezultata u Španiji, rekla je kako nije iznenađena čuti takve polazišne stavove Madrida, te da je svjesna poteškoća.

“Jako smo rano u ovom procesu”, rekla je novinarima, istaknuvši da joj je prioritet da se čuje škotski glas.

“Danas sam ohrabrena jer sam vidjela volju da se sasluša”, dodala je Sturgeon.

Glasnogovornik Jean-Claude Junckera, predsjednika Evropske komisije, kojem su neki evropski diplomati zamjerili jučerašnji sastanak sa Sturgeon u tako kritičnom razdoblju odnosa EU-a i Londona, izjavio je kako je Juncker saslušao škotski stav, no da se ne želi miješati u britansku unutarnju politiku, prenosi Hina.