Sporazumom regulirano zapošljavanje bh. državljana u Kataru

sadovic-al-mansouri123

Ambasador BiH u Kataru Tarik Sadović u Uredu direktora europskih poslova Ministarstva vanjskih poslova Katara u Dohi, razmijenio je s direktorom evropskih poslova MVP Katara Rashidom H. Al-Mansourijem instrumente ratifikacije za Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja bh. državljana u Kataru.

Činom razmijene instrumenata ratifikacije stupio je na snagu Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Katara o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar, koji su potpisali ministri vanjskih poslova dviju država u Dohi, 6. aprila 2014. godine.

Radi se o sporazumu koji uređuje oblast zapošljavanja bh. radnika u Kataru u skladu s relevantnim zakonima, procedurama i pojedinačnim ugovorima o radu.

Ministarstvo rada Države Katar će dostavljati zahtjeve katarskih poslodavaca za angažiranjem radnika iz BiH Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, a radnici će sklapati pojedinačne ugovore o radu s poslodavcem u skladu s obrascem ugovora koji se nalazi u prilogu Sporazuma.

Ugovorom se reguliraju uvjeti i okolnosti zapošljavanja kao i međusobne dužnosti i obaveze.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH i Ministarstvo rada Katara poduzimat će sve potrebne procedure za provođenje Sporazuma, a nadležni organ u Ministarstvu rada Katara nadgledat će njegovu provedbu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.