Cormack: Dejton i BiH bit će zauvijek povezani

cormack prijem3

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack kazala je danas u obraćanju zvanicama na prijemu u Sarajevu povodom Dana nezavisnosti SAD-a, da su prve dvije riječi američkog Ustava “mi, narod” značajne, jer i u BiH i u SAD-u narod je taj koji će odlučiti da li će sloboda i nove mogućnosti biti obezbijeđene i narednoj generaciji.

– Mi, narod smo ti koji će odrediti da li naše dvije zemlje nastavljaju svoj nevjerovatan put i da li će iskoristiti svoj nevjerovatan potencijal – istakla je Cormack.

Kako je rekla, nije uvijek jednostavno angažirati se u društvu punom različitosti, ali naglasila je da je izgradnja mostova između različitih zajednica, iako najteži, ujedno je i najbitniji angažman.

– On navodi građane da drugačije razmišljaju, da se odmaknu od prošlosti i zamisle novu budućnost – kazala je Američka ambasadorica.

Prijemu je prisustvovala i delegacija iz Dejtona kojoj je Cormack zahvalila na dolasku u Sarajevo i kazala da građani Dejtona gaje posebno prijateljstvo s BiH.

Podsjetila je na mirovne pregovore koji su tamo održani prije više od dvije decenije te naglasila da to znači da će Dejton i BiH biti zauvijek povezani.

– Činjenica da su lideri iz Dejtona danas u Sarajevu, na proslavi našeg nacionalnog praznika, dokaz je te trajne veze – kazala je, dodavši da “večeras radimo na jačanju veza između dvije zemlje”.

Poručila je da Amerikanci i Bosanci i Hercegovci moraju imati na umu da prolaze zajednički put te da ne smiju zaboraviti ono što ih čini jačim – riječi “mi, narod”.

Cormack je u izjavi za novinare podvukla da su vrata Evropske unije otvorena za članstvo BiH. Također, napomenula je da su se bh. politički lideri i stranke obavezali da će pratiti taj put i da je vrijeme da prevaziđu razlike u stavovima.