Fikret Abdić kandidat za načelnika Velike Kladuše

fikret-abdic333

Laburistička stranka Bosne i Hercegovine predala je u četvrtak kandidatske liste za lokalne izbore 2016. godine, a koji će biti održani 2. oktobra.

Laburisti su za načelnika općine Velika Kladuša kandidirali Fikreta Abdića, a njegovu kćerku Elviru Abdić-Jelenović za nositeljicu liste za općinsko vijeće.

Kandidat ove stranke za načelnika općine Cazin bit će Hakija Beganović, a nositelj liste za općinsko vijeće Mirvet Beganović, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona, objavljeno je na zvaničnoj elektronskoj stranici Laburističke stranke.

Abdić je u martu 2012. godine pušten na slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci, na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina.

Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prema optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a na osnovu sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći.

Proglašen je krivim zbog uspostave samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave te samozvane pokrajine.

Na Županijskom sudu u Rijeci uskoro bi trebalo biti nastavljeno suđenje Fikretu Abdiću i njegovom sinu Ervinu Abdiću, zbog više krivičnih djela privrednog kriminala u vezi poslovanja firme Agrokomerc.

Abdić se tereti se da je 2001. godine fiktivno posudio Agrokomercu 80.000 eura, a zatim je, kako novac nije vraćen, preuzeo nekretninu kompanije – vilu u Voloskom vrijednu 250.000 eura.

Također se tereti da je 2005. godine opunomoćio sina da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozala.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi.

Kandidati svih stranaka trebaju proći konačnu ovjeru kod Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, koja će nakon 4. jula objaviti konačne liste sa svim kandidatima za načelnike i općinska/gradska vijeća.