Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lajčak: Slovačka proces proširenja svrstava među glavne prioritete

miroslav lajcak222

Slovačka je jedina zemlja od tri članice EU – predsjedavajuće ove i naredne godine, koja je proces proširenja svrstala među glavne prioritete, a u tom procesu bit ćemo pošten i nepristran posrednik za sve zemlje na tom putu, izjavio je Tanjugu šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak.

Slovačka od Nizozemske danas preuzima predsjedavanje Unijom, a na kraju godine predat će ga Malti, a Lajčak je u četvrtak predstavio prioritete predsjedavanja.

“Kada je riječ o procesu proširenja naš je cilj da očuvamo kredibilitet te politike i zato smo je postavili za jedan od naša četiri prioriteta. Nadamo se da će tijekom našeg predsjedavanja biti moguće ostvariti konkretan napredak u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana i Turske”, rekao je Lajčak. Naglašava kako taj napredak prije svega ovisi od napora samih zemalja koje pretendiraju na članstvo u EU.

“Slovačka će, kao predsjedavajuća EU, biti pošten i nepristran posrednik u tom procesu. Zemlje aspiranti i kandidati su u različitim fazama procesa integracija. Naš pristup i način na koji ćemo im pomagati će se razlikovati u skladu s tim”, dodao je Lajčak. Svaka zemlja u procesu pridruživanja odlično zna što treba da uradi i postigne kako bi napredovala na tom putu, istaknuo je šef slovačke diplomacije.

“Stvarni, opipljiv napredak i ispunjavanje obveza je najbolji način da dokažu svoju opredijeljenost. To, također, doprinosi da se otkloni i najmanja sjena skepticizma u Uniji i da se zemlje-članice uvjere da treba uspješnog kandidata da dovedu u narednu fazu procesa integracija”, zaključio je Lajčak.