Dačić: Hrvatska, BiH i Srbija su trougao balkanske politike, četvrti nije potreban

BiH

dacic (1)

Srbija želi političku stabilnost u regionu, razgovore i dijalog, te da gleda u budućnost, pri tome neće mijenjati svoju politiku i retoriku i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) prvi potpredsjednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu i ministar spoljnih poslova te zemlje Ivica Dačić odgovarajući na pitanje o aktuelnoj polemici između političara u Bosni i Hercegovini i Srbiji o pitanju obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

„Vlada Srbije, svi mi, uložili smo mnogo u političku stabilnot u regionu. Pokrenuli smo i dijalog sa Prištinom, Vučić je bio u Srebrenici, tamo je zamalo izbjegao ubistvo, a do dana današnjeg niko nije saopštio ni ko ga je napao, niti ko je to organizovao“, rekao je Dačić.

Podsjetio je kako je “cijeli svijet pozdravio odluku premijera Srbije Aleksandra Vučića da prošle godine prisustvuje obilježavanju godišnjice u Srebrenici” i dodao da je Srbija donirala Srebrenici određena sredstva, „ne da bi, kako oni kažu, kupila neku njihovu naklonost, nego da bi pomogla razvoj tog kraja“.

„Cijeli svijet je pozdravio takve korake, a načelnik opštine Srebrenica, očigledno u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i dijelom bošnjačkih političara, namjerno drži ratno-huškačku retoriku, koja ne da da se vodi politika pomirenja, nego nas stalno vraća u konflikte iz prošlosti. Mi smo otvoreni za razgovore, ali Srbiju niko ponižavati neće“, kazao je Dačić.

Kada je riječ o Predlogu rezolucije o Srebrenici upućene Narodnoj skupštini Srbije, koju su predložile poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka, Dačić je istakao da je Narodna skupština Srbije jedini parlament svih naroda bivše Jugoslavije koji je osudio zločine nad nekim drugim narodom.

dacic (3)

„Kada Parlament BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, onda može neko eventualno nešto da nam prigovori. Mi smo tu rezoluciju ili deklaraciju donijeli, pozivajući se i na presudu Međunarodnog suda pravde. A to što su neki poslanici predložili sada, znate, ono što nije prošlo u Savjjetu bezbednosti Ujedninjenih nacija, pa ne očekujete valjda da će proći u Skupštini Srbije.“

Šef srbijanske diplomatije izbjegao je direktan odgovor na pitanje o tome kad će biti riješena krupna politička pitanja između Sarajeva i Beograda, kao što su utvrđivanje granice dvije zemlje, imovina, korištenje resursa BiH bez nadoknade ili neriješeni imovinsko-pravni odnosi, rekavši da ta pitanja „stoje otvorena između BiH i Srbije već godinama, upravo zbog toga što mi nemamo vremena da se bavimo tim stvarima, mi se bavimo visokim temama, ko je više kriv“.

Kako može običan narod, a ne mogu političari

„Bakir Izetbegović je meni lično rekao da su najgore situacije kada dođu neke godišnjice i onda počnu rasprave ko kome više treba da se izvini. Isključe se kamere, nema više političke kampanje, šta sada da radimo, kako živi ovaj običan narod. Je l’ taj običan narod koji dolazi iz BiH, Hrvatske u Beograd ima neki znak pitanja ili kada mi idemo u Sarajevo, Banju Luku, Mostar ili kada naši ljudi idu na more u Hrvatsku? Kako može običan narod tako da živi, a ne mogu političari?“, upitao je Dačić.

Šef srbijanske diplomatije, koji je i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu, smatra da je stabilnost ključna riječ i da će Srbija i dalje težiti da kroz projekte dogovorene na sjednicama Vlade Srbije i Veća ministara BiH i Vlade bh. entiteta Republike Srpske produbi odnose.

„Vezani smo jedni sa drugima. Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija su centralni trougao u ovom trenutku balkanske politike i mislim da nam niko četvrti nije potreban. Dajte nama samima da rješavamo ta pitanja i siguran sam da ćemo ih tako bolje riješiti, nego ako se meša neko sa strane“, kazao je Dačić.

Na pitanje o tome kakvi bi mogli biti odjeci Brexita na stanje evropskih integracija u regionu, odgovorio je da je Velika Britanija izabrala svoj put, koji predstavlja veliki udarac za EU, i podsjetio da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada i nije bilo zemlja koja je u punoj mjeri prihvatila sve instrumente evropske zajedničke politike, od Šengena do eura.

„Srbija treba da nastavi svoju politiku, da ispunjava svoje obaveze, nastavi svoj evropski put, ali sama EU, čini mi se, treba da izvuče pouke iz svega što se desilo. Pouke i kada je riječ o odnosu prema zemljama koje žele članstvo u EU. Srbija apsolutno nije zadovoljna odnosom EU prema njoj“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije u razgovoru za Anadolu Agency.

dacic

Dačić smatra da EU “ne shvata da u ovom trenutku potezima koje vuče u odnosu na Srbiju jača antievropsko raspoloženje u Srbiji” i da iz “političkih razloga” nisu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, za šta Velika Britanija i Hrvatska nisu dale saglasnost. Naglasivši kako je je Srbija ispunila sve što je trebalo, sve obaveze od skrininga, pa do zajedničkih mjerila koja su na kraju pisana, Dačić je ocijenio da je to što nova poglavlja neće biti otvorena „sramno i za Srbiju apsolutno neprihvatljivo“.

Ne interesuje nas Hrvatska, nego Brisel

„Bez ikakve uvrede, Turska i Crna Gora otvaraju nova poglavlja, Srbija ne. O čemu mi onda govorimo? Ako će Hrvatska biti mjerilo i kriterijum da Srbija treba da bude primljena u EU, Hrvatska, zemlja u kojoj je maltene zvaničan pozdrav ustaški pozdrav iz Drugog svjetskog rata, ili Velika Britanija, koja je donijela odluku da izađe iz EU, sada odlučuje o tome da li ćemo mi da uđemo ili nećemo, to nas tjera da mi vrlo ozbiljno na sjednici Vlade razmotrimo našu dalju strategiju kada je riječ o EU.

Ovo je političko maltretiranje Srbije. Mi nećemo dozvoliti nikome da nas ponižava, ni Hrvatskoj, njoj po najmanje, a ni EU. Mi želimo u EU, ali ako za to saglasnost treba da dobijemo od Hrvatske, onda se pitamo treba li uopšte da idemo tamo“, kazao je Dačić.

Komentarišući bilateralne odnose Srbije i Hrvatske te da li je moguće riješiti pitanja zbog kojih Hrvatska stopira otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbiji, Dačić je kazao da se ta pitanja mogu riješiti ukoliko hrvatska strana želi. Podsećajući da je već osam godina u Vladi Srbije – kao ministar unutrašnjih poslova, premijer i ministar spoljnih poslova, i da je uvijek držao ispruženu ruku, Dačić je rekao:

„Dogovorili smo se sto puta i formirali radne grupe. Hrvatska se žali na Srbiju, a od 2012. nije izabrala svoje članove grupe za granicu, a već dvije godine ne žele da učestvuju u radu radnih grupa koje vode državni sekretari ministarstava spoljnih poslova za rješavanja otvorenih pitanja. Oni neće da rješavaju ta pitanja, neće, njima treba konflikt, ali mi nećemo. Nas Hrvatska ne interesuje, nas interesuje Brisel, da li je Brisel za ulazak Srbije u EU ili ne.“

EU uzgubila autoritet da rješava probleme

Dodao je i kako će zatražiti od premijera Srbije Aleksandra Vučića da se obave konsultacije za dalje korake u evropskim integracijama i rekao da je Evropska unija izgubila autoritet da rješava probleme.

Komentarišući teroristički napad na međunarodnom aerodromu „Ataturk“ u Istanbulu, prvi potpredsjednik Vlade Srbije izrazio je zaprepaštenje i uputio saučešće, prvenstveno porodicama nastradalih, ali i Republici Turskoj i turskom narodu.

dacic (4)

„Terorizam je najveće zlo 21. vijeka. Nažalost, on se danas, prije svega, ogleda u nizu individualnih akcija koje je veoma teško sprečiti, pa čak i u najorganizovanijim državama u svetu, a Turska je jedna od takvih država. Jedini način na koji možemo uspješno da se borimo jeste razmjena informacija, prije svega, službi koje se bore protiv terorizma, to su specjalne službe bezbjednosti, policije i u tom smislu je važno da sve zemlje svijeta i Evrope sarađuju“, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, teroristički akti u Parizu, Briselu, Rusiji, Turskoj su dio organizovane terorističke grupacije koja postoji već desetak godina, ISIS, “koja je dosta bila tolerisana od strane nekih zemalja na Zapadu”. Zato je vrijeme, dodao je, da se sada svi zajedno okrenemo borbi protiv ISIS-a te da će i Srbija u tome dati svoju maksimalnu podršku: „Mi naravno, nemamo vojno-tehnička sredstva da u tome učestvujemo, ali logistički, u smislu davanja informacija i saradanje u određenim policijskim akcijama, mi ćemo uvijek sarađivati na tom planu.“