Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roth: Potvrđujemo evropsku perspektivu Zapadnog Balkana!

0,,19326109_403,00

Državni ministar za pitanja Evrope pri Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Michael Roth oglasio se za bosanski program Deutsche Wellea o posljedicama koje bi izglasani referendum Velike Britanije i opredjeljenje većine njenih građana za izlazak iz Evropske unije mogao imati na perspektivu proširenja EU zemaljama Zapadnog Balkana.

“Moramo ispoštovati odluku Britanaca, iako smo priželjkivali drugačiji ishod referenduma”, rekao je Michael Roth.

“No, bez obzira na to Evropska unija je i dalje sposobna da djeluje. Iz Evropskog vijeća poslan je signal o tome da smo ujedinjeni i da zajednički i postojano stojimo uz EU. Aktuelni problemi, koji se odnose na međunarodna tržišta finansija, zaštitu klime, pitanje migracija ili na međunarodne krize, i to jepotpuno jasno, mogu se samo zajednički rješavati. Ako to postignemo, ostaćemo atraktivni – kako unutar tako i izvan EU”, primjećuje Michael Roth.

Kada su u pitanju evropske integracije zemalja jugoistočne Evrope, prvenstveno onih koje su nastale nakon krvavog raspada bivše Jugoslavije, Brexitom se ništa neće promijeniti, kaže Roth.

“Za politiku proširenja važi: Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju konkretnu perspektivu učlanjenja u Evropsku uniju. Mi od njih očekujemo mnogo, prije svega na polju izgradnje pravne države i demokratije. U prvom redu je u rukama samih zemalja da ispune te uslove.”

“Mi svim snagama podržavamo taj tegobni put i stojimo iza svojih izjava i obećanja. To svaki put jasno ističemo. Naredna konferencija Berlinskog procesa predstoji sada u Parizu. Sa tom konkretnom inicijativom mi još jednom potvrđujemo evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana kao i naš angažman u tom regionu”.

EU