Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest roditelja u Tuzli zbog neisplaćivanja dječijeg doplatka

BiH

roditelji djeca

Želeći ukazati na problem neredovnog isplaćivanja dječijeg doplatka, nekoliko majki i očeva iz Tuzlanskog kantona (TK) danas su protestirali ispred Ministarstva finansija TK, javlja Anadolu Agency (AA).

Majda Salamović iz Tuzle, majka je dvoje djece, a posljednji dječiji doplatak, u iznosu od 20 KM po jednom djetetu, primila je u avgustu prošle godine.

˝U Vladi TK pravdaju se da nemaju dovoljno sredstava u budžetu˝, ističe Salamović, dodajući da doplatak primaju roditelji za 1.500 djece u ovom kantonu, što mjesečno Vladu košta oko 30.000 KM, jer se za troje i više djece, suma udvostručuje.

Muris Bulić iz Centra civilnih inicijativa navodi da bi se problem mogao riješiti boljom preraspodjelom budžetskih sredstava.

˝U ovom momentu novci se troše na puno drugih stvari, poput koncerta Bijelog dugmeta, koji je potpuno komercijalan, a Vlada je za njega izdvojila 7.000 KM, te pomaganja nekih lokalnih sportskih klubova i turnira. Poremećeni su prioriteti, a Vlada TK bi se trebala okrenuti ka onim kategorijama kojima je podrška potrebnija, kroz subvencije, dodatke i zakonske okvire˝, smatra Bulić.

djeciiji dohodak

Roditeljima koji su na protest došli sa djecom, iz Ministarstva su kazali da su jutros uplaćena sredstva za septembar 2015. godine. No, roditelji ističu da ne vjeruju tim tvrdnjama, a sve i ako su tačne, kažu da je, s obzirom na višemjesečno kašnjenje, sramotno da se plati samo za jedan mjesec.

˝Da bismo dobili pravo na dječiji doplatak, morali smo prikupiti mnogo potvrda i ispuniti brojne administrativne zahtjeve. Teško je odgajati djecu u ovakvoj državi, u kojoj nema razumijevanja za djecu nezaposlenih roditelja. Natalitet pada i svake se godine broj upisanih prvačića u osnovnim školama smanjuje, pa neka se vlastodršci zapitaju zbog čega se to dešava˝, izjavila je Amela Smajić, majka dvoje djece, te naglasila da, kada se odbiju troškovi provizije u banci i PDV-a, roditelji umjesto 20 dobiju 14,30 KM.

Medina Spahić kaže da se čudi što je broj prisutnih roditelja na protestu simboličan.

˝Ostale majke sjede u kući i čekaju da se drugi izbore za njihova prava˝, poručila je Spahić.

U toku dana iz Vlade TK nije bilo zvaničnog odgovora o ovom događaju.