Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gove: Pregovori o izlasku Britanije iz EU tek naredne godine

Michael Gove

Michael Gove, britanski ministar pravde i jedan od glavnih kandidata za preuzimanje liderske pozicije u Konzervativnoj stranci i funkcije premijera Velike Britanije, izjavio je danas da ukoliko bude izabran na tu funkciju, ove godine neće pokrenuti formalne pregovore s Evropskom unijom o izlasku te zemlje.

Njegove izjave će vjerovatno razljutiti evropske lidere, koji vrše pritisak na Veliku Britaniju da što prije započne pregovore o istupanju iz EU.

Gove, koji najavio kandidaturu za sljedećeg britanskog premijera i lidera torijevaca nakon što je David Cameron saopštio da daje ostavku, kazao je da će se čvrsto zalagati da Velika Britanija napusti evropsku zajednicu.

On je ranije izjavio kako bi EU trebala odustati od politike proširenja i da bi Velika Britanija u suprotnom trebala napustiti Uniju.

Za lidera britanske Konzervativne stranke kandidaturu je podnijelo pet političara, a pobjednik, koji će biti proglašen 9. septembra, postaće premijer Velike Britanije i očekuje se da će aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma, mehanizam kojim se započinje proces pregovora o izlasku iz EU.