Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgijske zvjezdice idu kući, a Bale na megdan Ronaldu

Wales v Belgium – UEFA Euro 2016 Quarter-Final

Vels je nokautirao Belgiju i poslao je kući sa Evropskog prvenstva u Francuskoj. Još jednom se pokazalo da puno zvijezda u jednom timu ne znači nužno i siguran uspjeh. Velšani su se lavovski borili i izborili plasman u polufinale pobjedom od 3:1. Poveli su Belgijanci golom Nianggolana u 13. minutu, izjednačio je Williams u 31. minutu. Robson-Kanu zabio je u 55. minutu susreta, a sudbinu Belgijanaca zapečatio je Vokes u 86. minutu susretavels.

Prvi igrač koji je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj ubilježio dvije asistencije je Aaron Ramsey, reprezentativac Velsa. Bila je to Ramseyu treća asistencija na EP, no na toj bi brojci mogao i ostati, s obzirom da je u 75. minutu utakmice dobio žuti karton zbog kojeg nema pravo nastupa u polufinalu protiv Portugala.

Majstoriju u 55. miniti koja je Velšanima donijela vodstvo od 2:1 protiv Belgije djelo je, vjerovali ili ne, slobodnog igrača.

robson kanu

Naime, Hal Robson-Kanu je na Evropsko prvenstvo u Francusku došao kao slobodan igrača, nakon što mu je istekao ugovor s engleskim Readingom, članom Championshipa.

Asistencija Radji Nianggolanu u 13. minutu bila je četvrta na Evropskom prvenstvu za Edena Hazarda, reprezentativca Belgije i člana londonskog Chelseaja. Zanimljivo, Hazard je na EP ubilježio više asistencija nego za cijelu sezonu u dresu Plavaca iz Londona (3).

Posljednji put na Evropskom prvenstvu je jedan igrač četiri puta asistirao još 2000. godine. Bio je to Ljubinko Drulović, član tadašnje reprezentacije SR Jugoslavije. Tada je Belgija zajedno sa Holandijom bila domaćin Evropskog prvenstva.

Velšane u polufinalu Eura čeka Portugal, a ostalo je da se odigraju još dvije utakmice četvrtfinala, Italija – Njemačka i Francuska – Island.