Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz: Datum razmatranja članstva u EU ovisi o političkim akterima u BiH

sebastian-kurz112

Od 2015. godine BiH je ponovno na evropskom putu. Mnogo toga je postignuto. Što je najvažnije, određeni reformski koraci napokon su dogovoreni širom cijele zemlje – ocijenio je u intervjuu za “Faktor” austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz.

Upitan možemo li očekivati da se zahtjev za članstvo BiH u EU nađe na stolu tokom slovačkog predsjedavanja Evropskom unijom, Kurz je naglasio da je ključno zadržati sadašnji tempo.

– Jačanje vladavine prava i smanjenje ogromne administracije te poboljšanje učinkovitosti institucija su već na dnevnom redu – to nije jednostavan zadatak, no to je apsolutno potrebno kako bi se biznisu dala šansa za razvoj te stvorila radna mjesta za ljude u vašoj zemlji. Što se tiče uzimanja u razmatranje zahtjeva BiH za članstvo u Uniji, prije toga se moraju ispuniti dobro poznati uvjeti (prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a uvođenjem novih, dodatnih kvota za bescarinski uvoz zbog ulaska Hrvatske u EU te Mehanizam koordinacije različitih razina vlasti u BiH). Nadam se da će vaše vlade uskoro pronaći održivo rješenje kako bismo mogli čim prije razmotriti vaš zahtjev za članstvo. Datum ovisi u potpunosti o političkim akterima u vašoj zemlji i njihovoj volji za postizanjem kompromisa – rekao je, između ostalog Kurz za “Faktor”.