Uvodi se jeftini “plavi dizel”

orasje-granica-traktori2

Nakon odluke Vijeća ministara BiH da se na gorivo povećaju trošarine za 15 feninga po litri, Udruga poljoprivrednika BiH i Obrtnička komora Federacije BiH traže da se konačno donesu odluke po kojima će poljoprivrednici i obrtnici kupovati “plavi dizel”, jeftino dizelsko gorivo za svoje poslove, piše Večernji list.

Obrtnička komora FBiH izražava svoje negodovanje i neslaganje s prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, kao i prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, zbog kojeg dolazi do direktnog povećavanja za 15 feninga trošarine na naftu i naftne prerađevine.

“Ovo je još jedan namet na obrtništvo i gospodarstvo u FBiH koji će obrtnicima povećati troškove poslovanja i doprinijeti nekonkurentnosti na tržištu. Također, smatramo kako je uvođenje “plavog dizela” hitno i nužno te se ne treba čekati i odugovlačiti s time. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH preciziraju se trošarine na naftu i naftne prerađevine. Tako će trošarine za izgradnju autocesta biti povećane za 10 feninga po litri (sada će ukupno iznositi 20 feninga po litri), dok će trošarine za izgradnju magistralnih i regionalnih cesta biti povećane za pet feninga po litri i iznosit će 20 feninga po litri”, stoji u reakciji Obrtničke komore FBiH.

Prije nekoliko dana ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je kako bi Vijeće ministara BiH na nekoj od sljedećih sjednica trebalo razmotriti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama koji se odnosi na uvođenje “plavog dizela” za poljoprivrednike u BiH. Ministar Šarović naglasio je kako je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH do sada četiri puta pokretalo inicijativu za uvođenje “plavog dizela” izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama BiH, koje su konačno upućene u proceduru u Vijeće ministara BiH.

Uvođenjem “plavog dizela” poljoprivrednici bi se oslobodili plaćanja trošarina od 0,30 KM po litri goriva i 0,15 KM cestarine. Još prošle godine, kako su prenijele agencije, Vijeće ministara BiH utvrdilo je inicijativu za pokretanje postupka za donošenje zakona o dopunama Zakona o trošarinama u BiH, koje se odnose na oslobađanje od plaćanja trošarina i cestarina na dizelsko gorivo (“plavi dizel”) za korištenje u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji. Tada je inicijativa bila upućena UO Uprave za neizravno oporezivanje BiH koji je trebao u što kraćem roku, u skladu sa svojim nadležnostima, dati mišljenje na ovu inicijativu.

Vijeće ministara BiH svoju inicijativu pravdalo je tvrdnjom kako je to važan korak u procesu stvaranja povoljnijih uvjeta za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao temeljni preduvjet za daljnji razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje i rast zaposlenosti u ovoj oblasti, čime bi se povećala konkurentnost bh. proizvođača, kao i vanjskotrgovinska razmjena BiH sa zemljama CEFTA-e i EU u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.