Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nintendo vraća legendarnu konzolu NES

nes

Čini se da je Nintendo otkrio kako je nostalgija izizetno lukrativan biznis, pa je nakon lansiranja mobilne igre Pokemon Go pripremio još jedno iznenađenje iz ropotarnice gaming historije – na tržište vraćaju legendarnu igraću konzolu NES (Nintendo Entertainment System).

Za one koji su premladi da bi se toga sjećali, premijerno izdanje NES 8-bitne igraće konzole (poznato i kao Famicom; skraćeno od Family Computer), lansirano je na japansko tržište davne 1983. godine, u SAD je stigao 1985. a na evropsko tržište dvije godine nakon toga.

U svoje vrijeme NES je stekla status najprodavanije igraće konzole na svijetu, a Nintendo je s njom postavio novi biznis model koji je danas sasvim uobičajen – otvaranje trećim stranama, odnosno kompanijama koje su za Nintendovu konzolu proizvodile i distribuirale videoigre, uz obvezno zadovoljavanje strogih uslova licenciranja i kontrole kvalitete proizvoda.

Do devedesetih godina NES je u Americi imalo 30 postodomaćinstava,alu u to vrijeme Nintendovu dominaciju već je počela istiskivati superiornija 16-bit Sega Mega Drive/Genesis konzola. Posljednja izbačena igra za NES bila je Lion King, ali sve lošija potražnja dovela je do obustave prodaje u SAD-u 1995., iako se u Japanu prodavala do 2003. godine.

Očigledno tu nije bio kraj, jer je upravo najavljen veliki povratak konzole koja je mnogima obilježila djetinjstvo. Na kraju sedmice koji je svugdje u svijetu obilježen povratkom Pokemona, Nintendo je najavio da krajem godine (tačnije nekoliko sedmica uoči predpraznićne shopping groznice) planiraju na tržište izbaciti mini NES sa 30 ugrađenih videoigara, među kojima će biti megapopularna trilogija Super Mario Bros, The Legend of Zelda, Final Fantasy i Pac-Man. Konzola će stajati oko 60 dolara i dolazi s HDMI priključkom.

“Htjeli smo obožavateljima svih dobnih skupina dati priliku da posjete Nintendov originalni sistem i ponovno otkriju zašto su se uopšte zaljubili u Nintendo”, kazao je Reggie Fils-Aime, glavni operativni direktor za američko tržište.