Država ispušila, narod rak fasovao

Stupanje na snagu izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, kada je rezani duhan u pitanju, u avgustu prošle godine, šokiralo je pušače u BiH.

Pogotovo one najsiromašnije, koji “motaju”. Tim izmjenama i dopunama utvrđen je fiksni iznos akcize na rezani duhan od 78 KM po kilogramu čime se ukupan iznos poreskog opterećenja po kilogramu rezanog duhana (akciza + PDV) povećao sa prosječnih 37,78 KM na 98,15 KM. Bilo je to povećanje od oko 260 posto!

Rezultat spornih izmjena i dopuna već nakon pet mjeseci primjene bio je, ukratko rečeno; država popušila, građani rak dobili!

[pull_quote_right]Rezultati koji su stigli iz Hamburga, su u najmanju ruku šokantni[/pull_quote_right]

Evo i zašto. U prvih sedam mjeseci 2014., dakle u periodu prije stupanja na snagu abnormalnog povećanja poreskih nameta na rezani duhan, legalno tržište rezanog duhana iznosilo je oko 818.000 kilograma, prosječno 117.000 kg mjesečno.

Nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, od 1. avgusta 2014. pa do 31. decembra 2014., legalno tržište duhana potonulo je na 80.000 kg ili 16.000 kg mjesečno. Da ne bude zabune, narod niti je bacio duhan, a niti smanjio “motanje”. Samo je umjesto na trafici, počeo kupovati duhan kod – švercera. Od avgusta prošle godine tržište rezanog duhana u BiH podijeljeno je na sljedeći način; 10 posto legalno i 90 posto nelegalno!

Kada se sve sabere i oduzme, matematika je jasna – od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, država BiH mjesečno gubi 15,7 miliona KM, što je godišnji gubitak oko 200 miliona KM! To su zvanični podaci koje su danas prezentirali Uprava za inspekcijske poslove FBiH i predstavnici Fabrike duhana Sarajevo.

[pull_quote_center]BiH trenutno ima procentualno najveću stopu poreza na duhanske proizvode u Evropi, od 78 posto od maloprodajne cijene 1 kg duhana, dok EU direktiva predviđa da će ta stopa biti 50 posto, ali tek 2020.[/pull_quote_center]

I, nije samo država “ispušila”. Gubici Fabrike duhana Sarajevo, najvećeg domaćeg proizvođača rezanog duhana (prošle godine FDS je imala udio od 64 posto u tržištu rezanog duhana u BiH) mjere se također milionima.

Vapaji u upozorenja koja su stizala iz te kompanije, da će usvajanje spomenutih izmjena Zakona o akcizama BiH donijeti enormne štete i njima i državi, a u krajnjem slučaju i građanima, niko tada nije želio čuti. Potvrdila je to i Džejna Bajramović, član Upravnog odbora Fabrike duhana Sarajevo…

A, dok država “puši”, građani rak dobijaju. Potvrdili su to nalazi do kojih su došli u Upravi za inspekcijske poslove FBiH. Naime, tokom akcija njihovih inspektora (imaju ih ukupno 9, i trebaju kontrolisati preko 200 pijaca u BiH?!) na terenu su zaplijenjene veće količine nelegalnog rezanog duhana, čije su uzorke poslali na analizu u labaratorij u Hamburgu.

Rezultati koji su stigli iz Hamburga, a koje je saopštio Ajdin Ajdinović iz Uprave za inspekcijske poslove FBiH, su u najmanju ruku šokantni… Poslušajte šta je otkriveno analizom pet uzoraka zaplijenjenog rezanog duhana, možda vas nakon ovoga prođe volja za “motanjem”…

Katastrofalne izmjene i dopune zakona o akcizama pokušao je blokirati Dom naroda BiH, no pred ultimatumom MMF-a i oni su popustili.

halid genjac

Genjac upozorio, ali niko nije slušao

“Ja sam imao vrlo uvjerljive argumente da će se desiti ovo o čemu pričamo. Imali smo vrlo precizne i povjerljive analize, posebno kada je ista oblast u susjednim državama u pitanju. Dom naroda je čak bio odgodio izjašnjavanje o tim dopunama, no, tadašnja vlada je ultimativno zahtjevala da se izmjene i dopune usvoje, a sve zbog, praktično, klasične ucjene od strane MMF. Ako se dobro sjećam bilo je riječ o tranši MMF-ovog kredita od 78 miliona KM”, kaže za Fokus.ba Halid Genjac, poslanik u Domu naroda BiH, tada jedan od rijetkih koji je naslućivao kakve će katastrofalne posljedice proizvesti usvajanje sporne odluke.

“Ja sam tada iznio argumentaciju da ćemo puno više izgubiti s tim izmjenama, nego li što ćemo dobiti od MMF-a. Iskreno, šokiran sam, znao sam da će biti loše, ali to više nije loše, to je katastrofalno” kazao je Genjac.

Genjac je tada uspio progurati zaključak koji je prihvaćen, a kojim je zaduženo Vijeće ministara da prati efekte usvojenih izmjena i dopuna Zakona o akcizama, i da u slučaju negativnog efekta hitno predloži potrebne izmjene. No, Vijeće ministara, više se nikada nije bavilo ovim pitanjem…

“Zaključak koji sam tada predložio, a koji je usvojen, je obavezujući. Ono što sada hitno moramo napraviti je hitna reakcija novog saziva Vijeća ministara. Podaci su zaista alarmantni”.