Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije Manijak, Pitar je! Evo i dokaza

Provladin skup u Skoplju: Nekoliko hiljada građana podržava ak

Derbi vječitih rivala kakav ima Sarajevo, rijetko ima koji drugi grad. Pogotovo ako su i pitanju najvatreniji derbiji u nekoj državi. Istina, s nogometnog aspekta gledano, posljednjih godina postaje to pomalo dosadno.

“Ništa ništa” najčešće je krajnji rezultat, i to u bukvalnom smisli. Ni golova, ni igre, ni poteza kojima bi se raja divila, o kojima bi se pričalo bez obzira o onih “ništa ništa” na semaforu.

[pull_quote_right]Naime, tokom montiranja video materijala kojeg smo snimili na dan vječitog derbija, naš snimatelj i montažer (čovjek i nije neki ljubitelj fudbala) nespretno je skratio jedan klip i jednom našem čitatelju napravio “silne” problema[/pull_quote_right]

U posljednje vrijeme “najinteresantnije” dešavanje na derbiju je bjesomučno paljenje baklji i “topovskih udara”, te njihovo ubacivanje na teren, furka koju je kulturni i razvijeni nogometni svijet skoro pa i zaboravio. Kod nas nažalost to je i dalje “top furka”. Furka koja klubove nerijetko mnogo košta.

A, onda obično ide ona izlizana priča kako “zbog huligana s bakljama ispaštaju klubovi”. Navijači svugdje u svijetu rade ono što im je dozvoljeno. Da se ne lažemo, navijačima Želje i Sarajeva dozvoljeno je unijeti stotine baklji na tribine, koje, javna je tajna, nerijetko budu kupljene klupskim novcem!

I, naravno, ako im dozvoliš da unesu baklje, pa im ih još i kupiš, onda nema svrhe tražiti u navijačima krivca kada te iste baklje završe na travnjaku i prekinu utakmicu. Ili kada ne daj Bože, u toj silnoj paljevini neko bude ozlijeđen. Navijači su u tom slučaju zadnja karika u lancu odgovornosti. Tako je bilo i na odigranom vječitom derbiju između Želje i Sarajeva proteklog vikenda. Kazali bi savršena kopija sarajevskih derbija u posljednjih 10-tak godina. No, za taj epitet fali još samo da se iz uprava dva kluba ili iz policije oglase kako su oni eto “zaprepašteni količnom pirotehnike na tribinama”.

A, dok čekamo tu licemjernu jadikovku, donosimo mi vam kratku priču vezanu za sarajevski vječiti derbi zbog kojeg smo i počeli pisati ovaj tekst. Detalj koji potvrđuje tezu da sarajevski vječiti derbi ima nešto što rijetko koji derbi u svijetu imade.

Naime, tokom montiranja video materijala kojeg smo snimili na dan vječitog derbija, naš snimatelj i montažer (čovjek i nije neki ljubitelj fudbala) nespretno je skratio jedan klip i jednom našem čitatelju napravio “silne” problema.

“Zašto niste pustili cijeli snimak, na kojem navijači Želje i Sarajeva sjede zajedno u kafiću prije utakmice. Mnogo me ljudi prozivaju da sam navijača Želje, a ja sam uvijek bio i biću navijač Sarajeva. A, ispalo je tako jer ste pustili samo dio gdje se svi zajedno zezamo navijajući za Želju. To je naš ritual godinama prije utakmice i poslije utakmice. Molim vas pustiti cijeli snimak”, napisao nam je Adnan.

Adnane, evo dokaza! Samo za tebe i za tvoju raju iz redova ljutog rivala. I za ljude koji vječiti derbi doživljavaju onako kako ga vi doživljavate. Svaka čast!

(Prvobitno, bilo je objavljeno samo prvih 11 sekundi na klipu koji je pred vama)