Osmanović: Prioritet ispunjavanje obaveza iz SSP-a

adil_osmanovic_radiosarajevo.ba

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović informirao je šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka o opsežnim nadležnostima Ministarstva, ističući da će u narednom periodu naglasak u djelovanju biti na ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Osmanović je kazao da je potrebno da se svi usmjere na EU integracije i rezultate koji se očekuju od BiH. Informirao je Wigemarka o teškoj situaciji u kojoj se nalaze institucije kulture u BiH te zatražio podršku u iznalaženju rješenja za rješavanje statusa tih ustanova.

Osmanović se snažno založio za rješavanje pitanja dvije škole pod jednim krovom, naročito u Kotor-Varoši i Bratuncu te naglasio potrebu reforme visokog obrazovanja i usaglašavanje obrazovanja sa tržištem rada.

Wigemark je istakao da je otvoren pristup obrazovanju od suštinskog značaja za buduće generacije. Osmanović i Wigemark konstatirali su da je potrebno zaštititi prava radnika prilikom usklađivanja zakonodavstva u oblasti rada i zapošljavanja sa standardima EU.

Osmanović je također informirao Wigemarka o aktivnostima na donošenju novog Zakona o deminiranju, čime bi ova oblast u BiH bila bolje uređena, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.