Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Politika i domovina”: Zašto je Arkan pušten iz Remetinca 1991?

arkan

Željko Ražnatović Arkan bio je jedan od glavnih snabjdevača oružjem hrvatskih paravojnih snaga početkom rata, tvrdi bivši predsjednik hrvatske vlade Josip Manolić u političkim memoarima „Politika i domovina“.

Najbliži saradnik bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana tvrdi da je Arkan 1991. godine posredovao u trgovini 12 šlepera oružja, da su plaćeni sa dvije aktovke srebra i zlata, te da je time vođa „tigrova“ kupio svoju slobodu.

„Željko Ražnatović Arkan još je tokom istrage i boravka u hrvatskom zatvoru Remetincu, i prije režiranog suđenja, postao dobavljač oružja za potrebe Hrvatske. Početkom 1991. godine, u aprilu, Hrvatska je uz Arkanovo posredovanje kupila od njegove firme iz vojnog skladišta u Batajnici mnogo oružja, pretežno „kalašnjikove AK-47“ i protivtenkovsko naoružanje. Riječ je o dvanaest šlepera oružja“, navodi Manolić.

Nekoliko dana prije plaćanja oružja, kaže on, Arkanu su „pojedinci, u zgradi Županijskog suda u Osijeku, pripremili dve aktovke pune zlata i srebra“.

„Oružje je navodno plaćeno zlatom i srebrom. Ko je, zapravo, osoba koja je zlato donela u Županijski sud u Osijeku i, na kraju, kome je preuzimatelj aktovki zapravo predao pošiljku zlata? Je li riječ o oružju koje se kasnije obilno preprodavalo po Slavoniji, je li otišao u Vukovar?, pita se Manolić i dodaje da ovi navodi nisu nepoznati Branimiru Glavašu, Josipu Perkoviću i Vladimiru Šeksu.

Arkan je, podsjetimo, uhapšen u novembru 1990. godine, a iz zatvora je pušten šest mjeseci kasnije. Manolić kaže i da su cijelu operaciju, bez njegovog znanja, vodili srpski i hrvatski „obavještajni krugovi“ i da postoji informacija da je „tim oružjem zapravo kupio svoju slobodu“. Ova teorija nije ništa novo za Marka Nicovića, nekadašnjeg načelnika beogradske policije, koji kaže da je opšte poznata stvar da se devedesetih trgovalo oružjem.

„, Arkan je tad bio šef srpske paravojne formacije i zaista se spekulisalo da je to bio razlog što su ga pustili iz zatvora. Tada se na sve strane trgovalo, ne samo oružjem već i opremom, medicinskom opremom. Recimo, zna se da su na obali Neretve uzgajali marihuanu, naizmjenično je čuvali, a onda ubirali prihode. Zamislite tek šta se radilo sa oružjem“, podseća Nicović.

Advokat Božo Prelević, bivši koministar unutrašnjih poslova, kaže da je nesumnjivo da se Hrvatska iz više izvora snabdevala oružjem.

„Uvijek je bilo čudno zašto je Arkan pušten na slobodu i s kojim motivima je pušten, ali pitanje je zašto bi se snabdevali iz Srbije. Recimo, poznato je da su se Hrvati snabdevali oružjem iz Mađarske“, navodi Prelević. Ipak, Božidar Spasić, koji je u to vrijeme sarađivao sa Arkanom i koji je bio prisutan kad je uhapšen kaže:

„Kad su ga uhapsili, kod Arkana je pronađeno nekoliko skraćenih mašinskih puški. Manolić nema nijedan dokaz za tvrdnje, nijedan papir. A Arkan je pušten na slobodu jer je Stanko Čolak, načelnik Druge uprave saveznog SDB, zvao Zdravka Mustića, šefa hrvatske tajne službe, da obrate pažnju i puste ga“.