Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Silajdžić imenovan za Erdoganovog savjetnika

BiH

erdogan silajdzic

Haris Silajdžić postavljen je za člana ureda predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.
Silajdžića je turski predsjednik i službeno imenovao za svog savjetnika, kazao je jučer Nedžad Latić, publicist iz Sarajeva i odličan poznavatelj političkih prilika u Turskoj, piše Dnevni list.

On je nekoliko puta u Ankari i Istanbulu bio lični  gost Erdogana.

Bio i Gulov savjetnik

– Treba znati da je Silajdžić bio savjetnik i bivšeg predsjednika Turske Abdulaha Gula, ali je ta usluga bila prijateljske naravi, odnosno nije bio službeno na tom položaju, dodaje Latić.

Bivši profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Haris Silajdžić u politiku je ušao 90-tih godina prošlog stoljeća i bio je najbliži suradnik Alije Izetbegovića, predsjednika SDA. Silajdžić je u ratu bio šef bh. delegacije, nakon rata predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva BiH. Poslije razlaza sa SDA, osnovao je Stranku za BiH i bio je njen predsjednik.

Nakon što je izgubio na izborima 2010. godine za člana Predsjedništva BiH, napustio je položaj predsjednika Stranke za BiH i potpuno se povukao iz političkog života u BiH. Od tada su se svako malo pojavljivale priče, uglavnom pred izbore, da se Silajdžić vraća u BiH, preuzima predsjedničku funkciju u Stranci za BiH i moćne položaje u državnoj vlasti, ali su se sve pokazale kao obične špekulacije.

Silajdžićeva supruga Maja koja je iz Mostara, gotovo dvije decenije  živi u Istanbulu, a njihov sin Mirza radi u centrali televizijske kuće Al Jazzera u Dohi.

Veze i utjecaj

Silajdžićevo prebivalište već godinama je u Istanbulu, u Sarajevo i BiH rijetko dolazi, a i kada dođe ne pojavljuje se u javnosti i politički ne istupa. U martu  ove godine u Sarajevu je promovirao svoju zbirku poezije „Sarječja“ koju je književna kritika ocijenila visokim ocjenama.

– Poezijom se bavim cijelog života, a politikom jedan dio života, prema tome poezija je starija i tu se mnogo prirodnije osjećam, kazao je tada na promociji svoje knjige.

Silajdžić ima jake veze s mnogim svjetskim političarima i državnicima, a posebno s bogatim arapskim liderima i izuzetno je utjecajan u Kataru i Kuvajtu.

– Predsjednik Turske angažirao je Silajdžića za svog savjetnika i on će najviše raditi na učvršćivanju veza Turske s Katarom i Kuvajtom i na jačanju prijateljskih veza između Turske i SAD-a. Također, Silajdžić će raditi i na jačem angažmanu Turske na Zapadnom Balkanu što u izvjesnom smislu podrazumijeva i njegov povratak na političku scenu u BiH, ali u sasvim drugoj ulozi, kaže Latić i dodaje:

– U svemu ovome meni je posebno zanimljivo kako je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za svog savjetnika postavio turskog biznismena Muzafera Čileka, a predsjednik Turske za svog savjetnika postavio je Harisa Silajdžića, bivšeg člana Predsjedništva BiH.