lopare

Instruktor postao poljoprivrednik: Lakše s biljkama, nego ljudima

Direktor Ekomozaika, Haris Serdarević, ističe da je projekat pokrenut sa idejom da se proizvodi bobičasto i jagodičasto voće, jer se na taj način može zaposliti jedan značajan dio bh. populacije

Opština Lopare nalazi se između Tuzle i Bijeljine. Kao i mnoge druge opštine u BiH muku muče sa veliki brojem nezaposlenih. Opština broji oko 18 hiljada stanovnika, od toga je četiri hiljade nezaposleno. Rješenje vide u poljoprivredi.

U tome im pomaže fondacija Mozaik koja implementira projekat kroz firmu Ekomozaik. Za sada nude posao kooperantima u 10 opština u BiH. Direktor Ekomozaika, Haris Serdarević, ističe da je projekat pokrenut sa idejom da se proizvodi bobičasto i jagodičasto voće, jer se na taj način može zaposliti jedan značajan dio bh. populacije.

– Primjetili smo da zbog tehnologije proizvodnje naši kooperanti do ploda neće doći ni za dvije godine, što je za njih predstavljao problem. Zbog toga smo organizovali i projekat proizvodnje povrća. Naš osnovni cilj kroz sve ove projekte je rješavanje problema nezaposlenosti u BiH, rekao nam je Serdarević.

Svojim kooperantima nude sve što je potrebno da bi se bavili uzgojem voća i povrća, od sjemena do neophodnih hemijskih aparata. Zagarantovan je i otkup.

Dragan Krstić iz sela Mrtvice u Loparama je sa suprugom posadio pet dunuma paprike. Nezaposleni su i u poljoprivredi vide rješenje svojih problema.

– Prvi put u životu se bavim ovim poslom. Cijela porodica je angažovana, a ništa ne bi mogli uraditi bez Harisa i Mozaika. Dobili smo rasadni materijal, foliju, sistem za navodnjavanje, đubriva… Sve što je potrebno za uzgoj, a imam i zagarantovan otkup, kaže Dragan, koji dodaje da sad sve zavisi samo od vremenskih prilika.

U selu Mrtvice živi i Simo Mićanović. Između ostalih poslova dugi niz godina bio je instruktor vožnje. Odlučio je da napusti sve i okrene se poljoprivredi. Kaže da mu je dosadio rad s ljudim i da želi raditi sa biljkama. A tvrdi da nema boljeg mjesta za poljoprivredu od Mrtvica, iako ime sela ne sugeriše tako.

– Sve se može kad se hoće. Vrijedni ljudi su ovu zemlju pretvorili u veoma plodno zemljište, kaže Simo, koji je tvrdi da proizvodnja povrća na malim površinama može donijeti dobit.

Treba dodati da je pozitivnu priču prepoznala i Opština Lopare, te su i oni sudjelovali u ovom projektu. Kako to sve izgleda u praksi pogledajte u video prilogu.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“