Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema više zauzimanja mjesta na plaži: Ostave peškir i nema ih cijeli dan

costa

Pronaći savršenu lokaciju na plaži prepunoj turista zna biti velika boljka godišnjeg odmora. Upravo stoga gotovo svi pribjegavamo malim trikovima ne bi li si osigurali svoje mjesto pod suncem. Međutim, jedno je špansko odmaralište odlučilo je stati tome na kraj.

Odmaralište Torrox na obali Costa del Sol ima policiju na plaži koja će zaplijeniti svu imovinu koja je ostavljena kako bi mjesto bilo rezervirano, piše BBC.

Vlasnici svoje stvari mogu povratiti tek nakon što plate kaznu od 30 eura.

– Ne želimo navesti ime države čiji turisti najviše ostavljaju stvari na plaži ne bi li si sačuvali mjesto, ali vjerujemo da svi mogu pogoditi o kome je riječ – kazao je glasnogovornik Torroxa.

[quote_center]Ne želimo navesti ime države čiji turisti najviše ostavljaju stvari na plaži ne bi li si sačuvali mjesto, no vjerujemo da svi mogu pogoditi o kome je riječ[/quote_center]

Ljudi dođu u sedam ujutro, ostave svoj peškir  cijeli dan, a dolaze i odlaze kad požele. To nije u redu, neetično je.

Dodaje kako su drugi gosti ljutiti jer po dolasku na plažu vide samo ostavljene ručnike i suncobrane.

– Naš novi pristup ima željeni učinak i rezultat je manje potrošenog prostora na plaži te više mjesta za goste – objasnio je.

Novi mjesni propis, koji policiji omogućava zaplijenu peškira i drugih stvari, predstavljen je prošle godine, no svega desetak kazni je naplaćeno od augusta  do septembra 2014.

Ove godine zabilježen je značajan skok te je do sada obavljeno više od 30 zapljena.

Plaža Ferrara u Torroxu je odabrana za ovaj projekt zbog svoj male veličine u usporedbi s drugim plažama te nema previše prostora za ostavljene ručnike, suncobrane pa čak i stolove u pijesku.

Ukoliko vlasnici ne dođu preuzeti svoje stvari, one se čuvaju dvije sedmice prije nego bivaju uništene.

Gosti popularnog odmarališta preko letaka su mogli saznati o novim pravilima koja vrijede na plaži. Uz upozorenje da ne ostavljaju stvari, na letku se nalaze i informacije o tome što učiniti ukoliko se u vodi pojave meduze i slično.