Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijena cinka zbog potražnje nikad veća

cink

Proizvođači metalnih komponenti su u panici jer industrijski metali, predvođeni cinkom, cjenovno su značajno porasli u posljednjem periodu.

Cijena cinka trenutno je dostigla najvišu razinu posljednih mjeseci kako su rudnici smanjili isporuku rafinirane rude za proizvodnju ovog metala, sa istovremenim porastom potražnje za cinkom u Kini koja je najveći korisnik, ali i snadbjevač cinkom.

Cink, koji se prvenstveno koristi za površinsku zaštitu čelika u svim oblastima industrije, od automobilske do građevinske, porastao je za čak 42% u 2016. godini.

Cink je trenutno jedan od najvažnijih industrijskih metala, pojačavajući do 12 puta snagu čelika kada se koristi kao pocinčani čelik, a oko 16,8 kg cinka uđe u svaki novi automobil.

Korištenje cinka u gnojivima također je pokazalo poboljšanje prinosa usjeva do 30%. Treba napomenuti da će zbog upotrebe cinka u gnojivima potencijalno doći do povećanja potraženje zinka za oko milion tona gledajući dugoročno.

Naime, cijena cinka u januaru ove godine iznosila je 1.444 € po toni, dok 25. jula zabilježena cijena na berzama iznosi 2053,72 € po toni.

Sve u svemu, snažan rast potražnje, ograničeno snadbjevanje i pad zaliha ukazuju na održavanje visokih cijena cinka na svetskim berzama.

Profitne marže za rudnike cinka vjerojatno će snažno rasti tokom sljedećih pet godina, potaknuto očekivanim rastom cijena što u poleđini ima povećanje deficita opskrbe.