Deutsche Bank: Ekonomska era u kojoj živimo je pri kraju

Deutsche Bank

Ekonomska era u kojoj živimo bliži se kraju, a globalna ekonomija doživjet će duboke promjene u sljedeća tri desetljeća, prognoziraju analitičari Deutsche Banke.

Era u kojoj živimo, a koja je počela 80-ih godina prošlog stoljeća, obilježena je globalizacijom i ogromnim demografskim promjenama, što je rezultiralo snažnim rastom i povećanjem produktivnosti.

Ali, prema analitičarima Deutsche Banka, to je sada pri kraju te svjetsku ekonomiju očekuju manje zarade kompanija, viša inflacija i smanjenje globalne trgovine.

“Od početka 80-ih godina globalnom ekonomijom dominirala je globalizacija i snažne demografske promjene. To je imalo snažan utjecaj na globalnu ekonomiju na makro i mikro razini. Također, imalo je snažan utjecaj i na kretanje vrijednosti različite imovine. Smatramo da je ta era pri kraju te da nas čekaju ekonomski i politički trendovi koji će se početi kretati u suprotnom smjeru”, navodi se u analizi Deutsche Banka.

Autori studije također smatraju da je svije dosegnuo demografski vrhunac. U posljednjih 30 godina više faktora – dolazak Kine na globalno tržište, pad SSSR-a i ekonomska liberalizacija Indije – dovelo je do rasta globalne radne snage za milijardu ljudi. Osim velikog rasta broja radnika, snažno je porasla i produktivnost.

Rast plaća, veća kontrola migracije, veći porezi za bogate

Sljedećih desetljeća globalnu ekonomiju obilježit će niže stope rasta BDP-a, rast realnih plaća radnika, veća kontrola imigracije, rast poreza za bogate i niža razina međunarodne trgovine.

Ipak, analitičari navode da ovakve promjene u ekonomskim ciklusima nisu ništa novo, te sa se od sredine 19. stoljeća može primijetiti nekoliko “valova” ekonomskih promjena.

“U modernoj ekonomskoj povijesti prvi val globalizacije imali smo u razdoblju od 1860- do 1914. godine. Zatim je uslijedilo razdoblje između dva svjetska rata. Razdoblje nakon II svjetskog rata obilježio je Breton Woods sporazum. Iza toga uslijedilo je razdoblje visoke inflacije 70-ih godina prošlog stoljeća. Ekonomsku historiju možemo podijeliti u više različitih razdoblja od kojih je svako na svoj način oblikovalo ekonomiju, politiku i utjecalo na vrijednost imovine”, navode analitičari Deutsche Banke.