Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katastrofalna godina za bugojanske pčelare

pcelarstvo45

Hladno vrijeme i veliki broj kišnih dana u pčelarskoj sezoni odrazili su se u velikoj mjeri na proizvodnju meda, zbog čega su bugojanski pčelari nezadovoljni.

-Za nas pčelare 2016. je bila katastrofalna. Nezamislivo je bilo, ali se desilo. Primjerice, na pedeset košnica nisam izvrcao ni kilogram meda – kazao je predsjednik Udruženja pčelara “Kalin“ Fehret Muratspahić.

Lošiju godinu ne pamte ni ostali članovi ovog udruženja, njih oko četrdeset.

-Uz nepovoljne klimatske uvjete, ovakvom stanju doprinijeli su, nažalost, ljudi koji su raznim sredstvima zaprašivali malinjake u vrijeme kada to nisu trebali – naglasio je Muratspahić.

Smatra da bi se s takvom praksom trebalo prestati.

-Svjesni smo da svijet mora da radi i da od nečega živi. Ali, na način da se ugrožavaju pčelari to nećemo dopustiti – kategoričan je.

Najavio je intenzivnije aktivnosti na preveniranju štete u razvoju pčelinjih zajednica, uz uključivanje nadležnih organa u rješavanje problema, koji su evidentni na terenu posljednih godina.

– Uzmu li se u obzir aktuelne bolesti kod pčela i sve prisutnija varoza, dugoročne prognoze za pčelare nisu nimalo optimistične – istaknuo je.

Zaključuje da pčelarstvo u BiH opterećuje i neadekvatna podsticajna politika i zakonska regulativa koja ne odgovara pčelarima.