Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolaps turističke sezone u Crnoj Gori: Prazni i kreveti od 8 eura

Sveti stefan

Na crnogorskom primorju praznih soba napretek iako je špic sezone. Gužve prave vikendaši i stranci koji imaju svoje kuće. Budvanski taksisti “deru” turiste, pišu srbijanske Večernje novosti.

Špic sezone je, a u privatnim sobama i apartmanima duž crnogorskog primorja praznih kreveta – napretek. “Srpanjska rupa”, kako obično zovu slabiju posjetu turista tokom prvog dijela sedmog mjeseca potrajala je i duže od njenog “roka”.

Iz Turistieka organizacije Budve saopštavaju da od Jaza do Buljarice boravi 60.000 turista, što je, kažu, “negdje kao i lani”. Domaćini, oni koji se bave izdavanjem soba, ljuti su, jer se statistike i stvarno stanje vrlo razlikuju. Gužve na plažama i šetalištima prave brojni vikendaši, ali i stranci i domaći koji imaju kuće i stanove duž obale. Uglavnom Rusi, ali i ljudi iz regije.

“Ne znam čemu služe postoci, kada gostiju nema”, kaže Dragana Neković iz Budve. “Cijeli stan mi je prazan, nikako da dođe prvi gost”.

Žale se i domaćini iz Petrovca, Buljarice i drugih mjesta, napominjući da su uglavnom puni hoteli, a da je u njihovim kućama i stanovima premalo gostiju.

Da je “oseka” prilična, svjedoči i dileri, Ulični prodavači soba, koji su ispunili trotoare oko gradskih bulevara u Budvi i drugim mjestima. Sa “bedževima” na kojima piše “sobe, apartmani” jurišaju kao osice na automobile stranih registracija i tako prouzrokuju prometne gužve, nerijetko i sudare. Sve u želji da popune prazne sobe gazdama koje su ih angažirale za ovaj posao, koji, inače, rade ilegalno.

Cijene stoje i padaju. Gostima je skup noćenja od 12 i 15 eura, pa oni čije su kuće prazne nude krevet i za 10 i 8 eura. Najgori je, vele, prazan krevet.

Optimisti, među kojima su najbrojniji oni koji se bave Turistička politikom, kažu da će najezda početi narednog vikenda.