Konferencija Bonitetna izvrsnost kompanija u BiH

Bisnode_10_miljo_540x340

Bisnode BH organizuje 07. 12. 2016. godine konferenciju pod nazivom Bonitetna izvrsnost kompanija u BiH, sa ciljem isticanja najzdravijeg dijela bh. privrede. Želja nam je približiti ovu temu poslovnoj javnosti i nadležnim institucijama u BiH te istaći značaj bonitetne ocjene i posjedovanje validne potvrde bonitetnog poslovanja u vidu certifikata bonitetne izvrsnosti.

Uz učešće Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kompanija koje spadaju u rang bonitetno izvrsnih kompanija u BiH te podršku velikog broja medija zainteresovanih za pozitivne priče o bh. biznisu, konferencija o bonitetnoj izvrsnosti će okupiti najkvalitetnije kompanije u BiH i biti mjesto za isticanje i kreiranja kvalitetnog pozitivnog poslovnog okruženja.

Okrugli sto i medijska kampanja koji joj prethode kao i sama konferencija pružiće odgovore na pitanja šta je to što kompaniju čini bonitetno izvrsnom, kako se vrši ocjenjivanje i kako certifikat bonitetne izvrsnosti, kao validna potvrda njene vrijednosti, može pomoći u razvoju kompanije, posebno u potvrđivanju da su bh. kompanije ovog ranga ravnopravan partner ino kompanijama u Evropi i svijetu.

Šta je to bonitetna ocjena?

Bonitetna kuća Bisnode nezavisno i transparentno sabira podatke o poslovanju preduzeća, njegovim vlasnicima, registarskim i drugim promjenama, platnim navikama, istoriji poslovanja, ovlaštenim licima, stanju nekretnina i drugo. Pristupnost bonitetnim informacijama je globalna i postoje razne ocjene – ocjene provjere prošlogodišnjeg poslovanja koje se najviše koriste), ocjene uspješnosti prošlogodišnjih poslovanja, ocjene koje definiraju vjerovatnoću stečaja ili neplaćanja, ocjene koje definiraju sigurnost poslovanja i buduće saradnje s preduzećem.

Te podatke analiziramo i kreiramo informaciju o poslovanju preduzeća u obliku bonitete ocjene. Ova ocjena služi za bonitetne izvještaje i analize koje će pomoći u donošenju kvalitetnih poslovnih odluka za unaprijeđenje rada vašeg preduzeća.

Šta je bonitetna izvrsnost?

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost privrednih subjekata. Preduzeća s bonitetnom izvrsnošću posluju izvrsno i ispunjavaju kriterije za ostvarenje manje vjerojatnoće da će u narednih dvanaest mjeseci zabilježiti neki od negativnih događaja: stečaj, prinudno poravnanje ili likvidaciju, brisanje subjekta iz poslovnog registra ili blokadu žiro računa subjekta dužu od 60 dana bez prekida, odnosno dužu od 90 dana bez prekida.

bisnode

Bisnodeova ocjena bonitetne izvrsnost kompanije rangira, ovisno o njihovim karakteristikama, u tri bonitetna razred: A, AA i AAA, a takav je pristup opšteprihvaćen i u ostalim evropskim zemljama. Ukoliko želite provjeriti da li ste bonitetno izvrsna kompanija, posjetite naše službene stranice. Bonitetna izvrsnost smješta vas u grupu od 10% od ukupnog broja BH kompanija koja može posjedovati certifikat kao zvaničnu potvrdu izvrsnosti poslovanja.

Čemu služi bonitetni certifikat?

Certifikacija je praksa u međunarodnom okruženju na osnovu koje privredni subjekti utvrđuju svoj ugled i povjerenje u domaćem i stranom poslovnom okruženju. Certifikat bonitetne izvrsnosti je rezultat složene analize, jedinstvene za sva evropska tržišta, koji se temelji na analizi godišnjih financijskih izvještaja a onaj koji poslovnim subjektima dodjeljuje kompanija Bisnode je međunarodno priznat certifikat u 18 evropskih zemalja, jer je pri ocjenjivanju ispoštovan isti kriterij kao u bilo kojoj od tih zemalja.

Posjedovanje Certifikata bonitetne izvrsnosti važno je u praktičnoj primjeni pri dokazivanju svojih kvaliteta i konkurentnosti potencijalnim domaćim i inopartnerim. Certifikat potvrđuje izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju te olakšava izbor najboljih partnera i službena je potvrda uspješnosti u poslovanju za sljedećih 12 mjeseci.

Osim u komunikaciji s potencijalnim partnerima, važan je i za kreiranje ponuda i razvoju raznih oblika partnerstva i predstavlja dokument za izvanrednu dodatnu referencu i dokaz poslovne izvrsnosti. Sve dobitnike Certifikata bonitetne izvrsnosti, Bisnode dodatno ističe i prezentira cjelokupnoj poslovnoj javnosti na Bisnode web stranici, facebook stranici, te u medijima.

Vrijednost bonitetne ocjene i certfikata koju Bisnode BH daje potvrđuje i činjenica da je ova bobitetna kuća sastavni dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg evropskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija iz Stocholma, i ujedno najveći strateški partnera Dun & Bradstreet (D&B) američke bonitetne kuće koja posjeduje najveću svjetsku bazu podataka – više miliona podataka o poslovanju za više od 250.000.000 kompanija iz 220 zemalja svijeta. Bisnode je prisutan i aktivan u svim evropskim i zemljama svijeta sa kojima BiH poslovno sarađuje.

Želja svih uspješnih preduzeća je da ih prepoznaju kao pouzdanog, sigurnog i poželjnog partnera. Bisnode će vam sa zadovoljstvom ispuniti ove želje.