“Kralj kolača” Rudolph priredio show u Sarajevu: Japrak me oduševio (FOTO)

Popularni kralj kolača Rudolph priredio show ispred sarajevske Katedrale
Foto: I. Kralj

Povodom otvaranja novog objekta café-pekare Mrvica u ulici Jelića u Sarajevu danas je holandski kuhar i slastičar svjetskog glasa Rudolph van Veen priredio show ispred Katedrale.

Neke od svojih omiljenih recepata Rudolph je podijelio s publikom, dok je sa timom Mrvicinih kuhara pripremio posebnu poslasticu – tulipaniu od marcipana i brownie u malim saksijama. Na kulinarskom stolu održano je i takmičenje u pravljenju Mrvica loptica by Rudolph.

Rudolph je kazao da je veoma uzbuđen što je napokon došao u Sarajevo.

– Sinoć smo stigli kasno i odmah smo otišli da jedemo. Htjeli smo da probamo nešto od tradicionalne hrane Bosne i Hercegovine i bili smo u jednom lijepom restoranu. Jeli smo nekoliko različitih jela, a meni se najviše dopala pita i japrak. U vezi s bosanskom kuhinjom, nakon svega što sam probao, dopalo mi se što je to dosta konkretna kuhinja koja dobro zasiti čovjeka kad je gladan – izjavio je Rudolph.

Posebno mu je bilo zanimljivo što su jeli iz glinenih posuda u kojima je hrana i pripremana.

– To je za mene bilo dosta zanimljivo iskustvo jer mi nemamo takav način kuhanja u Holandiji. Što se tiče začina i pripreme hrane mislim da smo dosta kompatibilni i neko ko dolazi iz zemlje iz koje ja dolazim lako može da se navikne na bosansku hranu zbog načina na koji kuhate i koristite začine – dodao je Rudolph.

Način na koji on kuha kada putuje, kako je rekao, jeste da uvijek ponese sa sobom ne čitave recepte iz zemalja u kojima boravi, već neke dijelove recepata, tako da će i ovaj put iskoristiti neke ideje koje je čuo u Sarajevu.

Inače, nova Mrvica je mjesto za oko devedeset osoba kojima će na 150 kvadratnih metara biti na raspolaganju pekara s nepušačkim dijelom, café, te bašta zatvorenog tipa. Kao novitet u ovom objektu će bit i pokazna kuhinja, tzv. show-cooking.