Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar City OS: Traže se tehnološka rješenja za poljoprivredni sektor

mostar_cityos

Predavanjem o digitalnoj revoluciji koja se smatra trećom industrijskom revolucijom u povijesti čovječanstva, u petak je u Tehnološkom parku Intera u Mostaru počeo trodnevni program Mostar City OS.

City OS događaji, koji se održavaju širom svijeta, okupljaju studente koji uz pomoć IT stručnjaka rade na rješavanju konkretnih problema iz stvarnoga života uz pomoć modernih tehnologija.

Na događaju u Mostaru studenti iz sektora poljoprivrede, informacijskih tehnologija i elektroinženjeri radit će na primjeni modernih tehnologija u poljoprivrednom sektoru.

Po riječima direktorice Poslovnog inkubatora Tehnološkog parka Intera Melihe Gekić Lerić, proteklih mjesec dana, u suradnji s hercegovačkim poduzećima iz sektora poljoprivrede, detektirani su problemi s kojima se ta poduzeća susreću na terenu, a zadatak studenata bit će pronaći najbolja rješenja za te probleme.

– U subotu i nedjelju održat će se ‘hackathon’ u okviru kojega će studentski timovi raditi na postavljenim zadacima. To je samo početak jer će se intenzivni rad nastaviti sljedeća tri mjeseca. U siječnju sljedeće godine bit će predstavljeni najuspješniji timovi i njihova rješenja – kazala je Gekić Lerić.

U konačnici, najuspješniji će dobiti priliku oformiti vlastito startup poduzeće kojem će se omogućiti pristup inozemnom tržištu.

– Svrha Mostar City OS događaja je povezivanje mladih stručnjake i studenata iz Hercegovine s gospodarstvenicima na obostranu korist. Mladi imaju priliku pokazali što znaju i pomoći tradicionalnom poljoprivrednom sektoru kako bi primjenom modernih tehnologija došlo do bolji poslovnih rezultata, smanjenja troškova, unaprjeđenja produktivnosti i smanjenje šteta – dodala je Gekić Lerić.

Organizatori Mostar City OS-a su Tehnološki park Intera i CityOS Foundation, uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Grada Mostara.