Srbija od prodaje malina ostvarila prihod od 250 miliona eura

maline

Srbija je ove godine imala rekordnu proizvodnju malina u posljednjih 25 godina i izvezla više od 100.000 tona, čime je ostvarila prihod od 250 miliona eura, pišu beogradske Novosti.

Srbija je trenutno na prvom mjestu u svijetu po proizvodnji malina, ispred Poljske i Čilea.

“Imamo sve preduvjete da iu narednom razdoblju zadržimo lidersku poziciju”, rekao je Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, nakon predstavljanja Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji, kojim je zaposleno 347 mladih.

Pilot projekt proizvodnje malina, koji financira švicarska Vlada preko Švicarske agencije za razvoj i suradnju, omogućio je zapošljavanje 347 mladih ljudi iz zapadne Srbije, od kojih je svako, uz pomoć dobivenih sredstava, zasadio maline na najmanje 1500 kvadratnih metara.

“Tim projektom dobili smo novih zasada na više od 70 hektara, što će značajno povećati količinu proizvedene maline u ovom dijelu Srbije i dati šansu mladima da budu strateški kooperanti”, rekao je voditelj projekta Darko Đurović iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.
Vlasnik hladnjače Master frigo Boško Bondžulić potpisao je dugoročne ugovore sa 152 novozaposlena proizvođača malina mlađa od 30 godina.

“Taj projekt nam je izuzetno značajan, jer imamo osiguran plasman zamrznutog voća na europsko i svjetska tržišta te nam je potrebna sigurna količina malina”, rekao je Bondžulić.

Tokom sljedeće godine, pored sadašnjih 347 novozaposlenih proizvođača malina, ovom proizvodnjom počet će se baviti još 200 osoba s područja jugozapadne Srbije.