Turisti na Vrelu Bosne veoma zainteresirani za vožnju fijakerima

fijaker

Posjetioci Vrela Bosne koji dolaze iz cijelog svijeta veoma su zainteresirani za vožnju fijakerima, kao jednim od najprepoznatljivih simbola ne samo vrela Bosne, nego i Sarajeva, kazao je Feni stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Mustafa Zvizdić.

Naglasio je kako “fijakeri uvijek imaju svoje mušterije”.

Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o uređivanju javnog prijevoza osoba zaprežnim vozilima – fijakerima, koju je donijela Skupština Kantona Sarajevo i koja je stupila na snagu prošlog mjeseca, precizirano je, između ostalog, da fijakeri budu crne boje i da se uvedu vrećice za konje, podsjetio je Zvizdić naglasivši kako se ta odluka postepeno primjenjuje.

On podvlači da je za svaku promjenu potrebno vrijeme da se prihvati u praksi, te dodao kako još uvijek nisu svi fijakeri ofarbani u crnu boju.

– Fijakeri nisu svi još uvijek u crnoj boji iz različitih razloga, neko nema farbu, neko nema sredstava – kazao je Zvizdić.

Na vrelu Bosne ukupno su registrirana 32 fijakera koja prevoze turiste.

– Za Vrelo Bosne sinonim su labudovi i fijakeri. Fijakeri saobraćaju još od doba Austrougarske i uvijek su predstavljali turističku atrakciju, kako jučer tako i sada – zaključio je Zvizdić.