Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Hadžićima otvoren pogon za proizvodnju izolacione vune

wool-line-hadzici

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović otvorili su danas u Hadžićima novi pogon za proizvodnju izolacione vune bh. firme Wool Line.

Direktor te kompanije Bahrudin Bojčić izjavio je Feni da je riječ o inovativnom projektu koji bi trebao potaći razvoj ruralnih područja i da bi direktnu korist trebalo imati oko 20.000 uzgajivača ovaca.

Istakao je da je riječ o modernom pogonu u kojem se koristi švicarska tehnologija za proizvodnju izolacije od ovčije vune koja je prva te vrste na Balkanu.

Bojčić je rekao da će u direktnoj proizvodnji biti zaposleno šest radnika, a da će 20 kooperanata na terenu skupljati sirovinu.

Taj prirodni izolacioni materijal je bolji od stiropora i staklene vune budući da ima oko 20 posto bolje karakteristike, a za oko 30 posto pruža bolju zvučnu izolaciju.

Planirano je da u narednoj sezoni šišanja, od aprila do augusta, bude otkupljena cjelokupna količina sirovina s područja BiH, što je između 1.500 i 2.000 tona neoprane vune, te da se izolacioni materijal uskoro nađe na tržištu zapadne Evrope.