Vlada TK: 300.000 KM za 43 nova radna mjesta u proizvodnji

tk-vlada-sjednica34

Ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović potpisao je danas ugovore s predstavnicima kompanija koje su dobile novčana sredstva u skladu s Programom raspodjele sredstava s potrošačke „Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima”.

Kantonalna vlada je izdvojila 300.000 KM nepovratnih, grant sredstava za devet kompanija koje su ispunile uvjete po javnom pozivu, s ciljem razvoja ovih kompanija i upošljavanja novih radnika, a kao efekt ovog programa očekuje se investicija od dva miliona KM.

Po riječima ministra industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđana Mićanovića, devet odabranih kompanija će dobiti grant sredstva za kupovinu novih alata i opreme, kako bi povećali produktivnost u svojim privrednim društvima, a samim tim zaposlili nove radnike.

Osim dva miliona novih investicija, u narednih pola godine očekuju se 43 nova radna mjesta u direktnoj proizvodnji, koja su ova privredna društva u direktnoj obavezi da zadrže narednih 12 mjeseci.

Po javnom pozivu kompanije su morale priložiti investicioni program, obrazložiti u šta će uložiti sredstva, za nabavku koje opreme i alata, i koji je broj osoba koje će zaposliti, a koji si bili na evidenciji biroa za zapošljavanje, pojašnjava Mićanović.

Lafat Komerc jedna je od kompanija koja je ispunila uvjete za grant sredstva kantonalne vlade. Bavi se obradom metala, s primarnom proizvodnjom kamina i kotlova na pelet, a izvozi više od 60 posto ukupne proizvodnje.Po riječima Eldina Brkića, izvršnog direktora, ove kompanije zapošljava 300 radnika.

– Ovo je značajan iskorak za našu firmu i mi ćemo osim zapošljavanja 10 radnika, unapređenjem proizvodnje i proizvoda postići veći kvalitet i biti konkurentijii kako na domaćem, tako i na tržištu zapadne Evrope – zaključuje Brkić.