Audi prinudno prelazi na pogon na zadnjim točkovima?

Audi S4

Iako se Volkswagen koncern počeo oporavljati od najveće afere u svojoj istoriji daljnje mjere štednje su i dalje potrebne. Nakon što je odgođeno lansiranje VW Phaetona i još nekih modela, posljednja mjera će, ako se zaista desi, uzdrmati Audi.

Naime, MLB platforma koju koristi većina modela iz Audija uskoro bi mogla naprasno okončati svoj životni put, javlja Der Spiegel.

To znači da Audi više neće u ponudi imati svoju platformu za modele od A4 na više, već će ju morati posuditi. Dobra je vijest da bi Audijevi modeli mogli preuzeti Porscheovu MSB platformu, koja podržava koncept stražnjeg i pogona na sve točkove.

To ustvari znači da bi se primjerice A4 i A5 modeli prebacili sa koncepta uzdužno postavljenog motora na poprečni smještaj, ali i da bi po prvi puta u ponudi bio stražnji pogon. Ili će možda novi A4 dijeliti osnovu sa novim VW Passatom?

Priča o Porscheovoj platformi zvuči dobro, za razliku od činjenice da ćemo u tom slučaju zaboraviti na Audi R8. Ako i doživi treću generaciju bit će to potpuno drugačiji model, vjerovatno na osnovi Porschea 911.

EuroNCAP test: Pet zvjezdica za Mercedes E klase i Peugeot 3008