Deset mitova o pranju auta

autopraonica

Donosimo top 10 stvari za koje se nadamo da ih nikad niste pomislili u vezi s pranjem auta. I smrtno smo ozbiljni s ovom nadasve ozbiljnom top listom.

Pranje auta. Ta prijeko potrebna i uvijek nam draga aktivnost. Vlastoručno pranje, za razliku od onog brzinskog u praonici, dođe gotovo kao neki vid meditacije i opuštanja.

Ali ipak, ne radi se tu o vama, nego o automobilu pa biste mu trebali priuštiti katkad takav tretman ukoliko ga ne mrzite.

Svima su nam poznate neke osnovne stvari u vezi pranja. Primjerice, da vani ne smije biti prehladno niti prevruće vrijeme u pitanju.

Auto se, također, ne bi trebao prati nakon duže vožnje zbog zagrijanosti laka, a bogme ni na izravnom suncu. Mrtve mušice i razne insekte bismo trebali očistiti s površina što prije da se ne zapeku u lak, jer bi to moglo poslije postati problem kojeg se teško rješava bez da se tak isti lak ošteti.

Pokreti koje radimo pri ručnom pranju bi, poželjno, trebali biti ravni, a ne kružni.

I tako. Ima raznih zlata vrijednih sitnica. Ako vam ijedna od sljedećih 10 stvari padne na pamet za pranje svog ljubimca, nešto činite pogrešno. Ili sve. Pa krenimo na mitove:

10. Čisti auti privlače manje pažnje policije

Ne znamo kako da vam ovo kažemo bez da vas razočaramo, ali.. kada je riječ o upadanju u oko, najbitniji je dizajn modela i boja automobila nego išta drugo. Svejedno, to ne znači da želimo poručiti da manje perete automobile, baš naprotiv.

9. Nova boja auta zahtjeva sedmice do prvog pranja

Pa ne baš. Boja se dobro ugrijano suši u tvornici i provede pokoji komad vremena u transportu nakon toga. Nakon što stigne u auto salon oni ju operu što prije.

8. Deterdžent za pranje suđa je dobar za vaš auto

Zaista nije. Deterdžent za suđe nije prijatelj vašeg auta. Specijalizovani šamponi za aute nisu izmišljeni tek tako, nego zato što djeluju blagotvorno na vaš auto lak i čuvaju ga od svih zala. Deterdženti za suđe, za razliku od njih, djeluju kao svirepi agresivci za zaštitni sloj laka.

7. Kiša će oprati auto

Vjerovatno hoće. Ako se u autu krećete manijačkom brzinom koju nikako ne možete postići i ako kiša koja padne bude abnormalno čista. Da, onda bi to moglo funkcionirati u paralelnom svijetu koji bi imao takve preduvjete.

6. Nema potrebe za nanošenjem voska

Ustvari ima, ukoliko imate želju stvoriti umjetnu barijeru između ćudljive majke prirode i svog auta kojeg bi trebalo sačuvati. Onda bi vosak bio dobra ideja.

5. Pranje motora će sve uništiti

Neće. Ako se mudro sjetite poslije toga upaliti taj isti motor da se zagrije.

4. Prljavština štiti boju

Ne, ustvari doziva koroziju još brže. Prljavština je zla i ne želimo je. Osim kada je riječ o privremenim umjetničkim djelima kojima skidamo kapu.

3. Interijeri auta dobro podnose vodu pod jakim mlazom

Priznajemo, ovaj mit smo uvrstili samo zbog ovog genijalnog videa.

2. Čisti auti imaju puno manju potrošnju

Da, znamo da težina povećava potrošnju goriva, ali kako su u pitanju ipak samo čestice prljavštine auto vam zaista neće postati znatno lakši i prpošniji. Razlika prljavog i čistog auta nije vrijedna spomena.

1. Ptice više vole „unerediti“ čiste aute

Ne, ptice nisu toliki kalkulantski zlikovci i taj izgovor za odgađanje pranja vam neće pomoći, iako je duhovit. Dobro, znamo da na ovaj mit nikad niste pomislili. Svejedno, probajte ne parkirati previše ispod drveća.