Preživjeli prevrtanje automobila pri brzini 300 km/h

testiranje auta3

Avionska pista možda jeste najsigurnije mjesto za testiranje maksimalne brzine nekog automobila, ali pri 300 km na sat ništa nije apsolutno sigurno.

U to su se uvjerili vozač i suvozač modifikovanog Chevroleta Camaro, kada je njihov automobil izgubio pravac i počeo da se prevrće pri brzini od blizu 315 km/h. Do nesreće je došlo tokom trke na pravcu dužine četvrt milje u kojoj je pored Camara, čiji je motor izmijenjen tako da razvija čak 1.750 ks, učestvovao i jedan motocikl.

Nakon prolaska kroz cilj, vozač Camara želio je da uspori kako bi se zaustavio prije kraja piste. Međutim, prilikom kočenja izgubio je kontrolu nad vozilom koje je naglo skrenulo udesno i počelo da se prevrće.

Udes je snimljen sa više kamera, od kojih je jedna zabeležila prevrtanje iz vazduha, dok su druge vožnju snimale iz kabine automobila.

Iako su dijelovi karoserije Camara nakon nesreće bili potpuno zgužvani, a dio kabine u kome su se nalazili vozač i suvozač poprilično spljošten, spasla su ih rol-bar ojačanja. Suvozač je u nesvijesti prebačen u bolnicu, gdje su mu konstantovane samo lakše povrede, dok je vozač prošao nepovrijeđen.

https://www.youtube.com/watch?v=AMpp92bH-To