Beogradu od EU treba direktna budžetska pomoć zbog migrantske krize

Aleksandar-Vulin-4444

Srbiji je, zbog migrantske krize, potrebna direktna budžetska pomoć iz EU i tu pomoć će Beograd tražiti u razgovoru sa evropskim zvaničnicima, rekao je ministar rada Srbije Aleksandar Vulin.

“Ono što je nama neposredno iz Evropske komisije dato – nešto uplaćeno, a nešto stavljeno u izgled – jeste iznos od 22 miliona evra, što nije dovoljno. Naravno da je potrebno značajno više”, rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Vulin je naveo da migranti, koji su bili u tranzitu, sada ostaju duže u Srbiji i da su zato troškovi koje snosi Srbija drugačiji, te podsjetio da je Grčka do sada dobila više od 500 miliona evra za smještaj migranata i sve ostale potrebe.

On je rekao da će dodatnu direktnu budžetsku pomoć tražiti u razgovoru sa evropskim zvaničnicima, kao i da će tražiti da se Srbija izjednači sa bilo kojom evropskom zemljom.

“Mi se suočavamo sa istim problemom, nismo članica EU, ali rešavamo probleme EU”, rekao je Vulin, navodeći da svaki zaustavljeni migrant u Srbiji ili njenim granicama, znači da je zaustavljen da ne ode u zapadnu Evropu.

On je istakao da Evropa ima interes da tretira Srbiju kao ravnopravnog člana kada je riječ o rješavanju migrantske krize.

Vulin je rekao da novac koji dolazi u Srbiju iz EU za potrebe migrantske krize, ne dolazi samo Vladi Srbije, nego ide implementacionim partnerima, odnosno međunarodnim organizacijama, kao što su UNHCR, ali i brojne nevladine organizacije poput Karitasa, “Čovekoljublja”, Crvenog krsta.

“Nama je potrebna pomoć za budžet, potrebne su nam plate za vojnike i policajce, Komesarijat za izbeglice, socijalne radnike”, rekao je Vulin.

Ranije danas je iz Delegacije EU u Beogradu saopšteno da je EU od septembra 2015. godine izdvojila 40 miliona evra kao podršku Srbiji u upravljanju izbjegličkim i migrantskim tokovima, te da će narednih mjeseci i godina Srbija imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama.