Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić održao briefing za diplomate država članica Evropske unije

brkic_topic_brifing

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je danas u Misiji Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji u Briselu briefing za diplomate država članica EU u Radnoj grupi za zapadni Balkan u kojem je rekao da je BiH u posljednjih nekoliko mjeseci ostvarila značajan napredak u procesu europskih integracija, čime je otvoreno novo poglavlje u odnosima sa EU.

Navedeno je, po njegovim riječima, rezultiralo usvajanjem zaključaka Vijeća EU/Vijeća za opće poslove u kojima se EU poziva da pripremi Mišljenje/Avis o zahtjevu za članstvo.

Brkić je zahvalio na iscrpnom radu i posvećenoj pažnji BiH od strane COWEB i COELA radnih grupa, uoči zvaničnog usvajanja zaključaka, a pozitivnoj dinamici su doprinijeli, kako je rekao, i mnogobrojni sastanci na visokom nivou, posebno dvije posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića Briselu u septembru.

Dodao je da navedeni zaključci Vijeća EU predstavljaju bitnu prekretnicu u odnosima između BiH i EU, što je i priznanje za naporan rad zemlje u ispunjenju potrebnih uvjeta i poticaj za nastavak napretka u procesu evropskih integracija, kako bi što prije dobili Upitnik, a zatim i kandidatski status do kraja 2017.

Brkić je upoznao prisutne o naprecima ostvarenim u oblasti Reformske agende, prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i mehanizma koordinacije.

U slučaju Reformske agende, rekao je da se radi o kredibilnoj implementaciji Akcijskog plana i mjera za period 2015-2018., pri čemu je Vijeće ministara provelo više od polovine planiranih mjera, a na razini entiteta provedeno je nešto više od 30 posto.

Naglasio je da se BiH, nakon iniciranja procesa adaptacije SSP-a prošle godine, sada sprema potpisati Protokol s obzirom da je Predsjedništvo BiH usvojilo odluku o njegovom prihvaćanju. Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, rekao je da je konačni dogovor u BiH, kojim se uspostavlja učinkovit mehanizam koordinacije postignut 17. augusta, a koji je ubrzo nakon toga potvrđen i na nivou Vijeća ministara i vlada entiteta.

Brkić je rekao da su procedure za uspostavu radnih tijela u okviru strukture SSP-a u toku i podsjetio da su već održana dva sastanka pododbora za poljoprivredu i ribarstvo, te trgovine, carine i poreze.

Prisutne je informirao i o naprecima u drugim oblastima, između ostalih i usvajanje nove Odluke o harmonizaciji BiH zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, jačanje regionalne suradnje i stupanje na snagu Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore. Naglasio je značaj Berlinskog procesa i infrastrukturnih projekata u kojem BiH aktivno sudjeluje.

Na pitanje o nedavno održanom referendumu u RS, zamjenik ministra Brkić kazao je da referendum neće ni u kojem slučaju usporiti europski put Bosne i Hercegovine.

Briefingu su prisustvovale diplomate iz 20 država članica EU kao i visoki dužnosnici u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, te drugi visoki diplomati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.