Brkić: Radimo na pripremama za odgovore na upitnik EK

brkic-sinno

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio 26. rujna 2016. godine u nastupni posjet zamjenika šefa Izaslanstva Europske unije u BiH Khaldouna Sinnoa.

Zamjenik ministra Brkić informirao je o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i vanjskopolitičkim prioritetima sa naglaskom na put BiH ka Europskoj uniji. Istaknuo je da institucije u BiH vrše pripreme za odgovaranje na pitanja iz upitnika Europske komisije, koji se očekuje u BiH već tijekom ove jeseni.

Iskazao je nadu da će BiH uspješno završiti i tu obvezu, te uskoro zatim dobiti status zemlje kandidata kako bi uhvatila korak sa zemljama regije. Zamjenik ministra je istaknuo opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak predanog rada i postizanje napretka na putu ka europskim integracijama, jer je EU jedini okvir za postizanje stabilnosti u BiH i regiji.

Također je informirao o statusu pripreme državne Strategije u oblasti energetike, provedbi presude u predmetu Sejdić-Finci, predstojećim lokalnim izborima, provedbi presuda Ustavnog suda BiH i drugim aktualnim temama.

Zamjenik šefa Izaslanstva EU Sinno je čestitao na prošlotjednim dobrim vijestima iz Brisela i istaknuo da prihvaćanje BiH aplikacije za članstvo i poziv Europskoj komisiji da sačini mišljenje predstavljaju znak predanosti Europske unije Bosni i Hercegovini. Naglasio je potrebu da BiH nastavi s reformama u poboljšanju gospodarskog rasta, socijalne pravde i vladavine prava, te dodao da će BiH na tom putu imati potporu Izaslanstva EU u BiH.

Na kraju sastanka zamjenik ministra Brkić poželio je dobrodošlicu u BiH novom zamjeniku šefa Izaslanstva EU Sinnou uz želje za uspjeh u budućem radu i dobru suradnju.

EU