Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Budžet Švedske za izbjeglice u 2017. godini 361 milion eura

alice-bah-kuhnke

Švedska je izdvojila oko 3,5 milijardi kruna (oko 361 milion eura) za budžet za izbjeglice u 2017. godini, saopćila je ministrica kulture i demokratije te zemlje Alice Bah Kuhnke.

“Dio novca će biti iskorišten za kulturne aktivnosti izbjeglica”, kazala je Kuhnke koja je dodala kako će biti poduzeti određeni koraci za organiziranje kulturnih aktivnosti te da će zvaničnici iz Ministarstva kulture, općina i okruga posjećivati izbjegličke centre i razgovarati s migrantima.

Kuhnke je istakla kako u Švedsku dolaze izbjeglice iz mnogih dijelova svijeta i da će im se nastavljati pružati pomoć i u 2017. godini.

Ona je govorila i o utakmici između ženskih fudbalskih reprezentacija Švedske i Irana odigranoj prošle sedmice.

“Ženska fudbalska reprezentacija Irana prvi put je odigrala utakmicu u Evropi i time ušla u historiju. Smatram to vrlo važnim”, istakla je Kuhnke.

Šveđanke su pobijedile rezultatom 7:0, ali ministrica te zemlje smatra kako rezultat nije važan.

“Ova utakmica je bila veliki korak u ime demokratije, ženskih prava i jednakosti. Fudbal nije samo fudbal, on sadrži prijateljstvo, ljubav, poštovanje…”, podsjetila je ona.

Kuhnke je govorila i o Nobelovoj nagradi za književnost dodijeljenjoj američkom muzičaru Bobu Dylanu.

“Umjetnici su slobodni i imaju vlastiti svijet. To što nije dao odgovor nakon što je dobio nagradu potiče iz njegove slobode i otvorenih vidika”, smatra Kuhnke.