Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset bh. kompanija dobilo zahtjevni certifikat za izvoz na tržište EU

2807_10bh_kompanija

Povodom uspješne realizacije projekta „Uvođenje BAS EN ISO 3834 standarda u bosanskohercegovačke kompanije“ danas je u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH upriličena svečanost na kojoj je predstavljeno 10 kompanija iz sektora privrede koje su dobile taj certifikat.

Potpredsjednik VTKBiH Nemanja Vasić je istakao da je cilj projekta edukacija i povećanje izvoza za deset bh.kompanija u metalskom sektoru pri uvođenju standarda kvalitete i sigurnosti kroz proces ISO 3834 certifikacije.

Naglasio je da je projekt namijenjen kompanijama metalske i elektroindustrije BiH koje obavljaju tehnoliški proces zavarivanja, a s obzirom na sve zahtjevnije tržište, certifikacija procesa zavarivanja je preduvjet za kompanije metalskog sektora za izvoz na tržište Evropske unije, ali i svjetsko.

Zahtjevi kvaliteta pri zavarivanju topljenjem metalnih materijala BAS EN ISO 3834 garantuju poboljšani kvalitet zavarivanja i smanjenje defekata na samom proizvodu, što utiče na opću sigurnost i veću dodatnu vrijednost za bh.kompanije i privredu u cjelini.

Tokom sedam mjeseci devet inženjera i pet tehnologa obučavano je za zavarivanje i topljenje metala, te su ovaj važan certifikat dobile kompanije: A&F d.o.o. Jajce, Alumina d.o.o. Živinice, Bosna-S d.o.o. Sarajevo, Elmont d.o.o Žepče, GS-TMT d.d. Travnik, Femetall d.o.o. Zenica, Fining f.o.o. Gračanica, Metalska industrija Prijedor, Monting Energetika d.o.o. Trebinje i Krivaja Metali d.o.o Zavidovići.

Projekt je realiziran uz finansijsku podršku USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (USAID/Sida GOLD projekt), a Saša Kotlica iz USAID-a je kazala da je glavni cilj tog projekta snažna podrška lokalnim zajednicama u ekonomskom razvoju, te privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

Za direktora kompanije A&F d.o.o. Jajce Fahrudina Joldića ovaj certifikat je od velikog značaja, jer kompanija proizvodi sve vrste zavarenih čeličnih konstrukcija, razvodnih cjevovoda za mini hidrocentrale, čelične držače za solarne panele, a proizvode i difuzore i zaustavne brane, te će ovaj certifikat pomoći da izvozi u EU i drugdje u svijetu, na osnovu čega će povećati proizvodnju i uposliti novu radnu snagu.

Vrijednost projekta je 380.000 KM, a u realizaciji i obučavanju učestvovale su domaće snage.