Erdogan pozvao EU da donese konačnu odluku u vezi sa Turskom

erdogan merkel

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako Evropska unija treba donijeti konačnu odluku kada je u pitanju članstvo njegove zemlje u EU.

Erdogan je govorio na svečanosti otvaranja 20. Međunarodnog poslovnog foruma u kongresnom centru CNR EXPO u Istanbulu, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja.

“Turska je u posljednjih 14 godina, posebno u oblasti ekonomije, ostvarila historijski uspjeh. U periodu od 2003. do 2015. godine naš prosječan rast iznosio je 4,7 posto. U posljednje tri godine, i pored svih iskušenja sa kojima smo suočeni, rast Turske bio je mnogo viši od svjetskog prosjeka”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako stvarno stanje Republike Turske ne pokazuju ni teroristički napadi, ni krize u okruženju, nego investicije i projekti.

“Turska se ove godine suočila sa 15. julom, pokušajem državnog udara i brojnim terorističkim napadima. PKK, PYD, YPG, ISIS, FETO, na spram svih njih Turska je ostvarila brojne projekte i počela sa ostvarivanjem novih”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na izjave iz Evropske unije (EU) o tome kako pregovore Turske o članstvu u EU treba ponovo razmotriti.

“Bez ikakvog stida kažu kako treba ponovo razmotriti proces pregovora Turske sa EU-om. Zakasnili ste, što prije ponovo razmotrite. Ali nemojte samo razmotriti, donesite i konačnu odluku”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je upitao kako je moguće da EU proglasi PKK terorističkom organizacijom, a zatim pripadnicima iste te terorističke organizacije otvori vrata i hodnike Europskog parlamenta.

U vezi sa pobjedom Donalda Trumpa, na predsjedničkim izborima u SAD-om, Erdogan je rekao:

“U SAD-u su održani izbori i demokrati su nakon dva mandata prepustili vlast republikancima. Nadam se da će ova odluka američkog naroda biti razlog pravljenu dobrih koraka, kako u smislu demokratije i temeljnih prava i sloboda, tako i u smislu dešavanja u našoj regiji. U ime svog naroda i u lično ime mogu američkom narodu poželjeti dobru i uspješnu budućnost”, rekao je Erdogan.