Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU pozdravila usvajanje mehanizma koordinacije

mogherini hahn

EU pozdravlja usvajanje mehanizma koordinacije, koji ima za cilj unapređivanje koordinacije i provođenje politika u BiH, uključujući one koje se tiču finansijske pomoći EU, kao i da bi se obezbijedio efikasniji odnos između BiH i EU, saopšteno je danas iz Delegacije EU u BiH.

“Ovo je važan korak koji će se uzeti u obzir tokom naših razgovora sa Savjetom pri razmatranju aplikacije BiH za članstvo u EU. Njegovo efikasno provođenje na svim nivoima će biti od ključne važnosti”, navodi se u saopštenju.

U pisanoj izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini i komesara za proširenje EU Johannesa Hahna se još navodi da EU podstiče lidere BiH da nastave sa svojim pojačanim pozitivnim odnosima, da konstruktivno i kroz dijalog rješavaju politička pitanja i fokusiraju se na reforme koje su potrebne za dobrobit građana BiH.

“Sa naše strane nastavićemo blizak i dinamičan angažman sa BiH kako bi se unaprijedili napori ka članstvu u EU”, navode iz EU i poručuju da su tokom proteklih mjeseci vidjeli značajan napredak u naporima BiH da se približi Uniji.

Zvaničnici EU podsjećaju da je u julu parafiran Protokol za prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i donesena odluka da se krene sa programom Međunarodnog monetarnog fonda koji će obezbijediti ključnu podršku za provođenja Reformske agende.

Savjet ministara BiH usvojio je juče u Sarajevu Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

Ovom odlukom definišu se institucionalni i operativni sistem i način ostvarivanja koordinacije institucija u BiH na provođenju aktivnosti u vezi s procesom integrisanja BiH u EU, te zajednička tijela u okviru sistema koordinacije, njihov sastav, nadležnosti i međusobni odnosi.