Evropska unija donira opremu vrijednu 20.980 eura za SIPA-u

Kadeti SIPA-e položili zakletvu

Ceremonija primopredaje opreme donirane od strane Europske Unije (EU) Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u vrijednosti 20,980.00 eura održala se 26. oktobra 2016. godine u prostorijama sjedišta SIPA-e u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH).

Ceremoniji primopredaje opreme su prisustvovali gospođa Sezin Sinanoglu, Rezidentna kordinatorica UN-a i Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, gospodin Richard Wood, viši stručni saradnik i Šef odsjeka za vladavinu prava u Delegaciji Europske Unije (EUD) u Bosni i Hercegovini i gospodin Perica Stanić, direktor SIPA-e.

Europska Unija je donirala specijaliziranu opremu u vrijednosti od 20,980.00 eura kroz Podrška EU SEESAC-ovim aktivnostima razoružanja i kontrole naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (EUSAC), kao dio treće komponente projekta “Unaprijeđeno označavanje i praćenje malog oružja i lakog naoružanja (SALW)” koji ima za cilj poboljšanje kapaciteta označavanja, praćenja i vođenja evidencije oružja ojačavajući time vladavinu prava.

“UNDP i EU će se i dalje snažno zalagati ka povećanju tehničkih kapaciteta institucija za provedbu zakona u BiH i širem regionu, rekla je gospođa Sinanoglu rezidentna predstavnica UNDP-a tokom ceremonije, dodajući da će ova donacija “rezultirati jačanjem saradnje i ekpertize regiona u borbi protiv ilegalnog posjeda oružja i trgovine, smanjivajući istovremeno prijetnju miru, stabilnosti i održivom razvoju”.

“Evropska unija je prepoznala vatreno oružje kao strateški prioritet kojim se trebaju baviti svi akteri EU i zbog toga je borba protiv širenja, krijumčarenja i nezakonite trgovine vatrenim oružjem postala fokus za sve države članice EU“” rekao je predstavnik EUD, dodajući da će nova oprema poboljšati rad tijela za provedbu zakona u BiH i značajno pomoći u sprječavanju širenja vatrenog oružja.

“Zahvaljujem se na ovako vrijednoj i za SIPA-u značajnoj opremi. Ova oprema jača tehničke kapacitete SIPA-e i doprinosi poboljšanju istraga krivičnih djela ilegalne trgovine oružjem i vojnom opremom“, rekao je direktor SIPA-e g. Perica Stanić i dodao da će tehnički osnažena SIPA doprinijeti snažnijoj borbi protiv terorizma i stvaranju bezbjednijeg okruženja kako za građane BiH, tako i za građane zemalja regiona i članica Evropske unije.

Historijat opsežne akumulacije malog oružja i lakog naoružanja i zaliha municije u jugoistočnoj Europi predstavlja posebnu zabrinutost kao i važan izazov u Strategiji Europske Unije u borbi protiv nelegalne akumulacije i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (SALW) i pripadajućom municijom. Stoga je ova akcija podržana Odlukom Vijeća EU 2013/730/CFSP, te predstavlja nastavak prethodne EU podrške u borbi protiv prijetnje širenja i ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem, u i iz jugoistočne Europe, čineći ključnu ulogu u naporima za postizanje ciljeva EU SALW Strategije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je 22. maja 2015, usvojilo Rezoluciju 2220 o borbi protiv “ilegalne trgovine, destabilizirajuće akumulacije i zloupotrebe” malog oružja i lakog naoružanja.